Zanimivosti

Mobilni telefoni praznujejo 40 let

S.R.
3. 4. 2013, 14.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred točno 40-imi leti, 3. aprila 1973 je bil opravljen prvi klic z mobilnim telefonom.

Reuters, Gdgt
Martin Cooper s prvim komercialnim telefon Motorolo DynaTAC 8000X in HTC-jevim pametnim telefonom leta 2009.

Martin Cooper, inženir pri podjetju Motorola je namreč brezžično poklical nekaj kolegov pri konkurenčnih telefonskih podjetjih in jim razložil, da jih kliče s ''pravega mobilnega telefona''. Leta 2012 pa je bilo na vsem svetu že kar šest milijard sklenjenih naročnin za mobilne telefone. Vseh ljudi na Zemlji pa je sedem milijard.

Po besedah Mika Shorta, nekdanjega predsednika inštituta za Inženiring in tehnologijo in sedanjega predsednika podjetja Telefonica Europe pa bomo v prihodnosti videli še celo paleto mobilnih naprav, mnoge od njih pa bomo nosili kar na sebi. Hkrati pa bomo pri upravljanju s temi napravami uporabljali več čutov. Oči po novem že lahko uporabljamo (Samsungov Galaxy S4, Google Glasses), kmalu bomo dobili pametne ure in tako dalje.

Danes 85-letnega Martina Cooperja, ki je opravil prvi klic z mobilnim telefonom mnogi smatrajo za očeta mobilne telefonije. Cooper se strinja, da je cena prvih modelov (Motorolin DynaTAC 8000X, prvi komercialni telefon iz leta 1983 je denimo stal 2730 evrov) ter njihova velikost preprečevala, da bi postali splošno uporabljeni. A tudi Martin je že pred desetletji verjel, da se bodo mobilni telefoni precej zmanjšali. S kolegi pa si je že pred leti zamislil tudi prihodnost – mobilni telefoni, ki so tako majhni, da jih lahko damo v uho, ali pa nam jih celo vsadijo pod kožo.

Vizija mobilnega telefona se je sicer začela sredi 60-ih let, ko je ameriško podjetje AT&T izumilo telefon v avtomobilu. Cooper je želel še dlje. Hotel je ustvariti napravo, ki ne bi bila omejena na hišo, stanovanje, ali mizo, temveč bi vsak človek imel svojo.

Reuters, Gdgt
Motorola DynaTAC 8000x
Martin je še danes vesel, da je lahko imel vpliv na vsakodnevno življenje ljudi. Danes ima praktično vsak mobilni telefon, ki po njegovem mnenju zares lajša življenje, spodbuja produktivnost in nenazadnje ponuja nekakšen občutek varnosti. A največ zadovoljstva mu še danes ponuja tisti prvi telefonski klic pred 40-imi leti. ''Biti korak pred konkurenco je pač nekaj najlepšega v življenju'' še doda Cooper.