Zanimivosti

Konec sveta se je že zgodil

J. P.
3. 4. 2013, 13.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sodeč po besedah mnogih poznavalcev in raziskovalcev Majevske kulture, naj bi datum 21.12.2012 sovpadal s koncem »velikega cikla« v majevskem koledarju.

Wikipedia
Se Maji le niso zmotili v napovedih?

Pa je temu res tako? Študija avtorice Dale King kaže, da je morda prišlo do napake v razumevanju nekaterih ključnih postavk v majevskem koledarju.

Mnogo mnenj se je kresalo okoli približujočega se domnevno sodnega dne – nekateri pričakujoč katastrofo, drugi prepričani v ravno nasprotno.

Dan je prišel in minil kot vsak drugi ter bil kaj kmalu pozabljen kot le še eden v vrsti apokaliptičnih scenarijev. Vendar pa se za nekatere tu zgodba še ne zaključi.

Nedavno je bila objavljena študija avtorice Dale King, v kateri ta ugotavlja, da se majevski koledar ne bi smel končati 21.12.2012 in da je datum za osem let napačen. Maji naj bi začetek koledarskega leta uravnavali z rojstvom njihovih božanstev.

Tu pa nastopi težava, saj naj bi, po besedah raziskovalca Johna Majorja Jenkinsa, razumevanje majevskega koledarja po gregorijanskem temeljilo na besedilu, najdenem v majevskem mestu Palenque. V tem tekstu je bilo nadalje razumljeno, kot da se je trenutni veliki cikel začel potem ko je božanstvo, imenovano »Prvi oče«, pri svojih osmih letih prišlo v mesto Palenque.

Zato Kingova po teh informacijah sodi, da mi se koledar praviloma moral začeti, ko je bilo božanstvo rojeno, in ne osem let pozneje, kot je bilo sprva napačno razumljeno.

Če torej datum premaknemo za osem let nazaj, da se tako ta sklada z rojstvom boga, dobimo letnico 3122 pr.n.št. Kar pomeni, da bi konec majevskega koledarja tako moral nastopiti leta 2004. Po Kingovi to seveda pomeni tudi posledice za potek dogodkov v resničnem svetu, ki so bili povezani z miti tako Majev kot Aztekov o raznih katastrofalnih pripetljajih ob koncu sveta.

Kot piše Kingova, naj bi, sodeč po teh mitih, ob koncu cikla iz neba prišel močan udar energije, sledili pa naj bi potresi in izbruhi vulkanov. »Ollin«, znamenje gibanja, tako pripoveduje, kako bodo potresi zatresli svet, nato pa se bodo dvignili oceani, Zemlja pa naj bi bila vržena iz ravnovesja.

Danes vemo, da se nič od tega dne 21.12.2012 ni zgodilo, četudi naj bi bilo napovedano. Vendar Kingova nadaljuje, da se je na dan, skladen z osemletnim popravkom, torej 26.12.2004, zgodilo več podobnih dogodkov, ki pritičejo napovedim. Torej da so se dejanske majevske napovedi uresničile, čeprav morda le v neki meri.

Avtorica tako izpostavi astronomske poravnave, sorodne majevskim izračunom. Nadaljuje, da je Zemljo tisti dan prizadel močan sunek gama žarkov, ki je, kot pravi NASA, onemogočil senzorje satelita »Swift«, ki spremlja gama žarke, in povzročil motnje v komunikaciji čez Pacifik, zaznali pa so ga tudi drugi sateliti.

Prav tako so je na isti dan zatreslo dno v Indijskem oceanu, kar je povzročilo velikanski cunami, ki je terjal več kot 350.000 žrtev vse od Indonezije pa do Afrike, z valovi, visokimi do 30 metrov.

Doda še, da je od tistega dne opazen porast hurikanov, potresov in vulkanske aktivnosti. Več odgovorov se gotovo lahko nadejamo v prihodnjih odkritjih in raziskavah.