Zanimivosti

Novi iPhone to poletje?

S.R.
3. 4. 2013, 12.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Apple očino namerava v nekaj mesecih na trg poslati novo različico iPhona, ki bo podobnih dimenzij kot obstoječi iPhone 5.

Reuters

Poleg novega iPhona 6 (uradno gre za sedmo generacijo, če iPhone 4S štejemo kot peto) naj bi Apple vzporedno še vedno razvijal cenejšo verzijo 'jabolčnega' telefona.

Cenejši telefon naj bi imel diagonalo zaslona štiri palce (10.2 centimetra – toliko kot petica), ohišje pa naj bi bilo iz drugačnega, najverjetneje cenejšega materiala kot pri dražjem iPhonu 5. V igri naj bi bile tudi različne barve, a Apple seveda ne želi ničesar komentirati.

Večina analitikov se sicer strinja, da bomo poleti (najkasneje pa septembra, ki je že tradicionalno čas za nove Applove izdelke) zagotovo dobili nov iPhone ter omenjeno cenejšo verzijo petice. Podjetje iz Cupertina je zadnje čase namreč pod določenim pritiskom. Njihov paradni iPhone se sicer dobro prodaja, a potreba trga po cenejših pametnih telefonih je vse bolj očitna. In glede na cene Applovih izdelkov Samsungu in ostalim proizvajalcem ni bilo prav nič težko pridobiti kupcev, ki želijo bolj poceni naprave. Glede tega bi se moral Apple po mnenju analitika Neila Mawstona iz družbe Strategy Analytics kakšno stvar naučiti od Samsunga in hitreje na trg poslati več produktov.

Kakšne bodo specifikacije novega iPhona sicer še ni znano, saj Apple kakršnekoli podrobnosti tradicionalno precej skrbno skriva – razen kadar kakšne telefon ostane na šanku. Bo pa ob izidu novega telefona najverjetneje na voljo tudi nova, že sedma verzija operacijskega sistema iOS.

Generalni direktor Appla Tim Cook se sicer že dlje časa otepa kakršnikoli komentarjev glede cenejšega telefona, hkrati pa se skupaj s sodelavci bori, da podjetje ohrani status ''premium'' proizvajalca.

A sodeč po odzivih investitorjev in cenah Applovih delnic bo tudi Apple slej ko prej moral ponuditi nekaj cenejšega. Takšno je pač realno stanje na trgu pametnih telefonov.