Zanimivosti

Microsoft v prvem mesecu prodal 40 milijonov licenc za Windows 8

STA
28. 11. 2012, 12.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriško računalniško podjetje Microsoft je v prvem mesecu prodaje osme različice operacijskega sistema Windows prodalo 40 milijonov licenc za ta operacijski sistem, je danes sporočila družba.

Rast števila uporabnikov je hitrejša kot pri začetku prodaje Windows 7 leta 2009, ki je bila označena kot rekorden debi na trgu. Podatke o prodaji Windows 8 je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na konferenci za vlagatelje v Arizoni v ZDA sporočila vodja Microsoftove enote za operacijski sistem Windows Tami Reller, ki je na tem mestu nedavno nasledila Stevena Sinofskyja.

Po njenih besedah je rast števila uporabnikov hitrejša kot pri začetku prodaje prejšnje različice, Windows 7, leta 2009, ki je bila označena kot rekordna ob začetku prodaje.

Podatki o prodaji Windows 8 so nekoliko presenetljivi, poroča dpa, saj je prvi mož družbe Steve Ballmer po prvih štirih dneh prodaje - Windows 8 je na trg prišel 26. oktobra - sporočil, da so štirje milijoni prodanih primerkov pod načrti.

Microsoft poskuša s sistemom Windows 8 odgovoriti na vse večji trend preusmerjanja pozornosti potrošnikov od osebnih računalnikov k pametnim mobilnim telefonom in tablicam ter obenem k shranjevanju podatkov v računalniške oblake.

Zasnovan je tako za ekrane na dotik kot za miško in tipkovnico, kar uporabnikom omogoča uporabo na napravah različnih dimenzij, oblik in cenovnih razredov, od klasičnih namiznih osebnih računalnikov prek različnih oblik prenosnih računalnikov in hibridnih naprav do tablic in pametnih telefonov.

Ballmer je ob predstavitvi Windows 8 oktobra dejal, da bo to najpomembnejši Microsoftov proizvod v zadnjih 17 letih, torej vse od predstavitve zelo uspešne različice Windows 95.