Zanimivosti

Opustitev kajenja pred 40. letom občutno podaljša življenje žensk

STA / S.R.
27. 10. 2012, 15.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ženske lahko podaljšajo svoje življenje za devet let, če opustijo kajenje pred 40. letom starosti.

A so s kajenjem do tega leta že občutno povečale svoje možnosti za prezgodnjo smrt, kažejo rezultati raziskave, objavljene v reviji The Lancet. 

Raziskovalci so raziskavo opravili na 1,2 milijona ženskah, ki živijo v Veliki Britaniji. Pokazala je, da kajenje v odrasli dobi življenje v povprečju skrajša za 11 let. Rezultati raziskave se ujemajo s tistimi, ki so jih raziskovalci zabeležili v raziskavah, opravljenih med moškimi.

Med ženskami, ki so škodljivo razvado opustile pred 40. letom, so raziskovalci izmerili v povprečju devet let daljše življenje v primerjavi s tistimi, ki nikoli niso nehale kaditi. Tiste, ki so kajenje opustile pred 30. letom, so življenje podaljšale še za dodatno leto dni.

"Ne glede na to, ali gre za moške ali ženske, si kadilci, ki prenehajo kaditi preden dosežejo srednja leta, v povprečju zagotovijo dodatnih 10 let življenja," poudarja soavtor raziskave Richard Peto iz univerze v Oxfordu.

Raziskava pa ne sporoča, da je kajenje do 40. leta varno. Ženske, ki so do tega leta kadile, so imele v preostalih desetletjih življenja 20 odstotkov višjo stopnjo umrljivosti v primerjavi s kadilkami. Gre za občutno dodatno tveganje in botruje eni od šestih smrti med bivšimi kadilkami, ugotavlja raziskava.

Študija je ena od najbolj obsežnih raziskav na področju vpliva kajenja na generacijo žensk, v kateri se je prvič pojavilo večje število dosmrtnih kadilk. Posameznice so v raziskavi v povprečju spremljali 12 let.

Ob vključitvi v raziskavo med letoma 1996 in 2001 je imela povprečna sodelujoča 55 let. 20 odstotkov jih je bilo kadilk, 28 let nekdanjih kadilk, 52 odstotkov vključenih pa ni nikoli kadilo, še poroča AFP.