Svet

Nasilje v Siriji ne pojenja

STA / S.R.
27. 10. 2012, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Siriji se danes nadaljuje prelivanje krvi, kljub temu, da sta se obe strani za čas muslimanskega praznika kurban bajram zavezali k prekinitvi ognja.

Aktivisti poročajo o močni eksploziji bombe v vzhodni provinci Deir Ezor, po kateri so izbruhnili spopadi med vladnimi silami in uporniki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah prič je v Deir Ezorju eksplodiral avtomobil bomba, parkiran pred cerkvijo in v neposredni bližini restavracije. Eksplozija je terjala vsaj pet življenj, sirske oblasti pa so jo pripisale "teroristom", kakor imenujejo oborožene upornike.

"Oborožene teroristične skupine so znova kršile prekinitev ognja s sprožitvijo avtomobila bombe pred cerkvijo v Deir Ezorju, ki je povzročila občutno materialno škodo na pročelju cerkve," je poročala sirska državna televizija.

Spopadi potekajo tudi drugod po državi. V južni provinci Dara so ostrostrelci po navedbah prič ubili moškega in otroka. Sirski observatorij za človekove pravice poroča tudi o spopadih v predmestju Damaska.

"Videti je, da nobena stran ni pripravljena prenehati z bojevanjem," je ocenil prvi mož nevladne organizacije Rami, Abdel Rahman. "Dogovor o prekinitvi ognja bo očitno propadel." Enako meni poveljnik Svobodne sirske vojske v mestu Alep, Abd al Džabel al Akaidi.

"To pomeni neuspeh Brahimija," je dejal. "Pobuda je bila mrtva, še preden se je začela," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Sprti strani sta namreč na prekinitev ognja pristali na pobudo posebnega odposlanca ZN in Arabske lige Lakhdarja Brahimija. Premirje naj bi trajalo štiri dni, ko muslimani praznujejo kurban bajram. Praznovanje se je začelo v petek.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo v Siriji v petek v dveh eksplozijah bomb in bojevanju ubitih 146 ljudi. Od tega je bilo 53 civilistov, 50 upornikov in 43 pripadnikov sil sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Od začetka protirežimskih protestov marca lani je v nasilju v Siriji umrlo že več kot 35.000 ljudi.