Božični nagovor

Kraljica za božič z mislimi pri Filipu: "Tisti zvedav, navihan lesk v očeh"

S.R./STA
25. 12. 2021, 16.54
Posodobljeno: 25. 12. 2021, 18.17
Deli članek:

Kot je v letošnjem božičnem nagovoru dejala britanska kraljica Elizabeta II., sama in družina vojvodo edinburškega močno pogrešajo.

Profimedia
Na mizi je imela fotografijo sebe in Filipa na praznovanju diamantne poroke leta 2007.

"Božič je lahko težak za tiste, ki so izgubili svoje ljubljene. Letos še posebej razumem, zakaj," je glede soproga princa Filipa, ki je umrl aprila, v letos vse prej kot tradicionalnem nagovoru dejala 95-letna Elizabeta II., ki je imela ob sebi fotografijo sebe in Filipa na praznovanju diamantne poroke leta 2007. Poročena sta bila sicer 73 let, princ pa je letos umrl nekaj tednov pred stotim rojstnim dnevom.

Kraljica je bila oblečena v rdečo obleko z biseri okoli vratu, na obleki je imela broško s safirjem, ki jo je nosila na poročnem potovanju ter kasneje na diamantni poroki. V nagovoru se je spomnila princa in dejala, da so bili "njegovi smisel za služenje narodu, intelektualna radovednost in sposobnost, da je v vsaki situaciji našel kaj zabavnega, neustavljivi".

"Tisti zvedav, navihan lesk v očeh je bil na koncu tako svetel kot takrat, ko sem ga prvič videla," je dejala. Dodala je, da bo njena družina letos za božič pogrešala znani smeh. "Ampak vem, da bi hotel, da se imamo na božič dobro," je dodala.

Ostala na gradu

Spomnila je tudi, da letošnje praznovanje zaradi koronavirusa še vedno ni takšno, kot bi si ga vsi želeli. Kraljica je zaradi koronavirusa odpovedala tradicionalno kosilo za širšo družino v dvorcu Sandringham. Ostala je na gradu Windsor, kjer se danes tudi ni udeležila jutranje maše v grajski kapeli. So pa bili tam nekateri drugi člani kraljeve družine.

Medtem ko je kraljičina hči, princesa Anne v samoizolaciji, kjer je bil njen mož pozitiven na novi koronavirus, se je kraljici za božič pridružil prestolonaslednik, princ Charles s soprogo Camillo. Kraljica je v nagovoru tudi dejala, da je nadvse ponosna, ker Charles in njegov sin William sledita Filipovi poti skrbi za okolje.

Charles in William sta se v zadnjem času namesto kraljice udeležila številnih uradnih dogodkov, tudi podnebne konference v Glasgowu.

Aretirali oboroženega moškega

Na območju gradu Windsor so sicer danes aretirali oboroženega moškega. Kot so pojasnili policisti, so 19-letnika ustavili takoj po tistem, ko je zašel na območje gradu, ter ga aretirali zaradi kršenja posesti ter posedovanja orožja. Kakšno orožje je imel, niso sporočili.

Moški ni vstopil v nobeno od poslopij, člani kraljeve družine pa so bili o dogodku obveščeni. Policija sicer dogodek še preiskuje, vendar po njihovi oceni ne predstavlja nevarnosti za javnost.