ARTRITIS

Različni obrazi revme: skupna jim je bolečina

Mojca Kopriva
25. 12. 2021, 16.42
Deli članek:

Po podatkih Društva revmatikov Slovenije so revmatične bolezni ene najpogostejših bolezni, zaradi katerih ljudje obiščejo zdravnika.

Dreamstime
Pri zdravljenju revmatizma sta izjemno pomembna hitra prepoznava bolezni in napotitev k revmatologu.

Revmatične bolezni lahko zajamejo celotno telo ali katerikoli organ v telesu. Ker je vrst bolezni veliko, se med seboj razlikujejo tudi simptomi. Skupni simptom je običajno bolečina, zelo pogosti pa so tudi drugi, na primer vnetje z oteklino sklepov, togostjo, rdečino in toploto, jutranja okorelost, deformacije sklepov in hrbtenice, utrujenost in pomanjkanje energije, kožne spremembe pa tudi nevidni simptomi, kot sta depresija in anksioznost. 

Najpogostejša vnetna revmatska bolezen pri odraslih je revmatoidni artritis, zaradi katerega so predvsem simetrično prizadeti oziroma vneti številni sklepi. Naslednja skupina vnetnih revmatičnih bolezni so spondiloartritisi, pri katerih lahko ena bolezen prehaja v drugo. V skupino uvrščamo ankilozirajoči spondilitis, psoriatični artritis, reaktivni artritis in enteropatski spondiloartritis. Za to skupino je značilno asimetrično vnetje sklepov. Prizadeti so lahko periferni sklepi pa tudi hrbtenica. Na hrbtenici se bolezen začne na sakroiliakalnih sklepih – to sta sklepa v medenici med križnico in sednico, pozneje pa se lahko razširi tudi na hrbtenico. Poznamo še s kristali pogojena sklepna vnetja, ki nastanejo zaradi odlaganja različnih kristalov v sklepe; najpogostejši med njimi je protin, bolj znan kot putika.

Na voljo učinkovito zdravljenje

Pri zdravljenju revmatizma sta izjemno pomembna hitra prepoznava bolezni in napotitev k revmatologu, ki zdravljenje tudi vodi. Ker je vrst bolezni zelo veliko, so tudi načini zdravljenja prilagojeni; nekateri so preprosti, drugi kompleksni. Pomembno je tudi aktivno sodelovanje pacienta, ki mora skrbeti za zdrav življenjski slog in upoštevati navodila zdravnika.

Gibanje in izogibanje sladkim pijačam

Za obvladovanje bolezni je zelo pomembna telesna vadba, s katero pacient skrbi za normalno telesno držo ter gibljivost hrbtenice in sklepov. Ohranjanje gibljivosti sklepov, močne mišice in telesna vzdržljivost zmanjšujejo bolečine ter pomagajo do boljšega počutja. Z močnimi stegenskimi mišicami, še posebno pri osteoartrozi kolena, razbremenimo koleno in morda pripomoremo k upočasnitvi bolezni. Priporočljivo je tudi uživanje zdrave hrane, čeprav je glede povezanosti med hrano in vnetnim revmatizmom malo prepričljivih podatkov. Pacienti naj se izogibajo sladkim pijačam (kokakola, kokta in podobno) in hrani, ki vsebuje veliko sladil. Če že uživajo alkohol, naj se vsekakor izogibajo pivu. Morda le kozarec vina.