Nasveti in triki

8 pravil prazničnega ličenja za mladosten in svež videz

Mojca Kopriva
23. 12. 2021, 21.44
Deli članek:

Prihajajo prazniki, z njimi pa tudi druženje s prijatelji in sorodniki, službene zabave in večerje. To je čas, ko želimo biti urejene za vsako priložnost.

Dreamstime
Obrazna krema kožo vsak dan zaščiti pred izsušitvijo.

Pripravite kožo na ličenje

Pred ličenjem poskrbite za primerno nego. Vsak dan kožo zaščitite pred izsušitvijo. Zlasti pozimi, ko je še posebno občutljiva, je priporočljivo nanesti bogato kremo proti gubam, ki vsebuje vitamin E. Ta zavira proces staranja in uničuje proste radikale. Koža bo primerno navlažena in nahranjena, zaradi česar boste videti sveže. Pred pudrom na obraz nanesite obarvano podlago, ki bo pomagala zgladiti manjše obrazne linije in gubice, da se puder ne bo vanje ujel.

Nanesite lahek puder 

Pri izbiri pudra bodite posebno pazljive. Težki pudri se hitreje usedejo v gubice, kar pomeni, da svoja leta še poudarite. Raje izberite lahek puder, zaradi katerega bo koža videti mlajša in obraz bolj svež. Zaradi oksidacije svetujemo, da izberete puder, ki je za odtenek svetlejši od naravnega tena. Tako se boste izognili nevarnosti, da bi bil vaš obraz čez nekaj časa videti temen in nenaravne barve. Puder lahko zamenjate tudi s kremo CC, ki prekrije rdečico in nepopolnosti, obnavlja teksturo kože in zmanjšuje pore. Poleg vitamina E je kljub letnemu času zelo pomembno, da uporabljate izdelke z zaščitnim faktorjem, saj boste zavarovali kožo pred nadaljnjimi poškodbami.

Opravite korekture 

Po nanosu pudra ali kreme CC prekrijte tiste predele obraza, ki so posebno kritični. To so pigmentacije, rdečice ali temni kolobarji pod očmi. Bodite pazljive pri izbiri korektorja. Večina jih je zasnovanih tako, da prekrijejo mozolje. A pozor! Za zrelejšo kožo takšni korektorji niso primerni, saj vam lahko dodatno izsušijo povrhnjico. Gotovo si ne želite, da bi bile gubice še izrazitejše in koža dehidrirana.

Poskrbite za rdeča lička

Z nanosom rdečila boste videz nemudoma pomladile. Za zrelejšo kožo je najprimernejše rdečilo v tekoči obliki. Lahko si pomagate tudi s šminko v rožnatih ali rdečih tonih. Najpomembneje pa je, da ne uporabljate rdečil, ki vsebujejo bleščice. Te se lahko usedejo v obrazne linije in gube, kar bi vas postaralo za nekaj let. Če vas je strah, da boste lica preveč poudarili, uporabite rdečilo v mareličnih tonih.

Preskočite puder v prahu

Puder v prahu ali kamnu je vaš največji sovražnik! Če nimate naravno mastne kože, pudra v prahu nikar ne uporabljajte, saj boste kožo izsušili. Dodaten nanos pudra bi vas takoj postaral, saj bi gubice še bolj izstopale. Če ga že morate uporabiti, ga na obraz nanesite minimalno.

Previdno pri izbiri senčil 

Kot se z leti spreminjata tekstura in videz kože, se spreminja tudi oblika oči. Veke se pri marsikateri ženski povesijo, zaradi gubic pa lahko nanašanje senčil predstavlja pravi izziv. Izogibajte se močnim odtenkom na barvni paleti. Priporočljive niso niti presvetle niti pretemne barve. Najprimernejši so naravni odtenki. Če vam je to premalo, raje uporabite črno črtalo, ki bo vaše oči poudarilo in pomladilo. Izogibajte se bleščečim senčilom, saj bleščice le poudarijo gubice.

Maskara je osnova 

Ne uporabljajte barvnih maskar, saj s tem za videz ne boste naredile nič dobrega. Maskara naj bo vedno črna. Pred nanosom uporabite klešče za vihanje trepalnic. To bo pogled še dodatno odprlo, vi pa boste videti mlajši. Če imate težave z izpadanjem trepalnic, je na trgu na voljo morje umetnih trepalnic, ki jih lahko tudi posamezno nanesete med trepalnice. Za dolgotrajnejši učinek si lahko privoščite serum za rast trepalnic, ki ga nanesete na veko nekajkrat na dan, rezultat pa je viden po približno enem mesecu.

Najprimernejše rdečilo za ustnice 

Preden nanesete šminko, poskrbite, da bodo ustnice pravilno negovane. Ker z leti izgubljamo volumen ustnic, je priporočljivo, da pred šminko uporabite kakovosten balzam. Ta bo preprečil izsuševanje in povečal volumen, poleg tega bodo mehkejše. S kombinacijo šminke in bleščila lahko dosežete čudovit učinek. Najprej nanesite šminko, ki naj bo nekoliko temnejša od vaše naravne barve, nato pa na ustnice dodajte kanček bleščila. Sijaj bo poskrbel, da bodo ustnice videti polnejše in mlajše. Kot pri senčilu tudi pri šminki pretiravanje z močnimi barvami ni priporočljivo.