SLADKANJE BREZ SLABE VESTI

Tudi sladkor lahko vsebuje vitamine in zaščitne snovi

Mojca Kopriva
25. 12. 2021, 15.02
Deli članek:

Praznični čas je čas kulinaričnih razvajanj, ko si privoščimo (še) več kot po navadi, glavni zvezdi pojedine pa sta po navadi maščoba in sladkor.

Dreamstime
Sladila se med seboj razlikujejo po kemijski sestavi, hranilni vrednosti itn.

Prav pred belim sladkorjem nas zadnje čase svarijo na vsakem koraku, saj naj bi bil glavni krivec ne samo za povečanje debelosti, temveč tudi za vse več odkritih sladkornih bolezni in cele vrste drugih resnih obolenj. Vse to, kot kaže, pri potrošnikih naleti na gluha ušesa oziroma na sladkorja željne brbončice, ki se ne pustijo prepričati o nasprotnem, sploh za praznike, ko se nam po domači potici že zdaj cedijo sline. Na srečo obstaja cela vrsta vsaj malo bolj zdravih sladil, s katerimi lahko v svojih prazničnih receptih zamenjate bel sladkor ali vsaj nekoliko zmanjšate škodo, ki bi jo ta povzročil, če se mu že ne zmorete popolnoma odreči.

Niso vsa sladila enaka

Nerafinirani sladkorji in naravna sladila imajo precej različne vonje in okuse ter različne vrste sladkosti, pri kuhi in pečenju pa se tudi različno obnašajo in lahko pomembno vplivajo na končni rezultat. Ne bojte se eksperimentirati, če vas kljub temu skrbi, da potica z drugačnim sladilom ne bo božična polomija, pa vam bo v veliko pomoč splet, kjer boste našli mnogo nasvetov. 

Najprej je pomembno, da v trgovini nekaj več časa namenite izbiri sladkorja in ne posežete takoj po beli klasiki. Sladila se med seboj razlikujejo po kemijski sestavi (saharoza, fruktoza, glukoza idr.), hranilni vrednosti (ob sladkorjih so po navadi prisotne še druge pomembne hranilne snovi), po glikemičnem indeksu (parametru, ki nam pove, kako hitro živilo povzroča dvig krvnega sladkorja), po načinu pridelave in še čem.

Nerafiniran in ekološki

Toda tu se pojavi druga težava, saj je danes na voljo že toliko različnih sladil, da se človek kar težko znajde. Pomembno je, da je sladilo oziroma sladkor nerafiniran, saj tako obdrži večino pomembnih hranil (minerali, vitamini in druge zaščitne snovi), ki jih vsebuje živilo, iz katerega pridobivajo sladilo. Bodite pozorni na zavajanja, saj je rjavi sladkor pogosto le obarvan bel sladkor. Tudi tu velja pravilo, da brez natančnega branja zapisov na embalaži ne bo šlo. Pomembno je tudi poudariti, da moramo predvsem pri nerafiniranih živilih izbirati ekološka živila, saj se lahko v omenjenih živilih skriva tudi mnogo ostankov kemičnih snovi – pesticidov in težkih kovin.

Previdno z umetnimi sladili

Najbrž ste že pomislili na to, da bi namesto sladkorja posegli po kakšnem od umetnih sladil, vendar previdnost ni odveč. Umetna sladila so zagotovo napačna rešitev za zmanjšanje vnosa sladkorjev, saj imajo previsoko tveganje, ki jih povzročajo različne kemijske snovi. Drugače je pri naravnih sladilih, na primer steviji oziroma iz nje pridobljenih ekstraktih (glikozidih), ki so skoraj 300-krat bolj sladki od saharoze. Žal je pri sladilu stevija malce moteč le nekoliko grenkast priokus, ki nam je po navadi tuj. Če s stevijo zaradi okusa popolnoma ne zamenjamo sladkorjev, pa lahko zelo uspešno zmanjšamo delež takega ali drugačnega sladkorja ob hkratni uporabi stevije.

Zakaj pa ne brez njega?

Ste se kdaj vprašali, zakaj sploh uživate toliko sladkorja? Vaše telo ga za normalno delovanje sploh ne potrebuje. Bi se mu lahko odpovedali? Poskusite se vsaj teden ali dva upreti sladkim pregreham in si jih, čim bolj zdrave, privoščite le občasno. Ne čakajte, da vas v to prisilijo zdravstvene težave.