malomarni pogoji dela

FOTO: Je bil Baldwinov uboj iz malomarnosti neizbežen? Vse kaže na to

B.K.
25. 10. 2021, 09.44
Posodobljeno: 25. 10. 2021, 09.47
Deli članek:

Le nekaj ur pred tragičnim dogodkom je prizorišče snemanja zaradi nevzdržnih pogojev dela protestno zapustil del filmske ekipe.

Profimedia
Spominska slovesnost.

Stavkokaštvo lahko ubija, kakor tudi malomarno urejeni pogoji dela, pa četudi v bleščečem Hollywoodu, kažejo dogodki izpred nekaj dni. Le nekaj ur pred incidentom, v katerem je težkokategornik ameriške filmske industrije Alec Baldwin s studijsko pištolo do smrti ustrelil direktorico fotografije Halyno Hutchins, »po pomoti« se razume, je iz prizorišča snemanja filma »Rust« protestno odkorakala skupina snemalcev in asistentov kamere, ki so že dneve opozarjali o nevzdržnih pogojih dela na setu.

Večina pritožb skupine sindikaliziranih delavcev je bila iz zbora klasičnih pritožb o pogojih dela – delovne ure so bile krepko predolge, na delo so se morali voziti iz 80 kilometrov oddaljene lokacije, plače jim niso bile izplačane do roka. A ob tem so opozarjali še na tiste, bolj prikrite nevarnosti zanemarjanja pravic delavcev – le nekaj dni pred tragičnim dogodkom se je eden izmed sindikaliziranih delavcev namreč pritožil zaradi nezadostnega sledenja varnostnim protokolom glede priprave in uporabe studijskega orožja, je poročal časopis LA Times.

Profimedia
Prizorišče snemanja filma Rust, kjer so slabi pogoji dela bili usodni za 42-letno Halyno Hutchins.

Še več, trije člani snemalne ekipe so že teden dni pred tragičnim incidentom izrazili resno zaskrbljenost zaradi dveh nenamernih strelov s studijskim orožjem. Baldwinov kaskaderski dvojček je namreč dvakrat po pomoti s studijsko pištolo ustrelil že preteklo soboto, saj mu je bilo rečeno, da je pištola »hladna«, kar v filmarskem lingu pomeni, da ni nabita. Očitno je bila in kaskader je tako po pomoti streljal.

»Morali bi uvesti preiskavo o tem, kaj se je zgodilo,« je kasneje za LA Times dejal član snemalne ekipe. »Nismo imeli sestankov glede varnosti, nismo dobili nobenega zagotovila, da se nekaj takšnega ne bo ponovno zgodilo. Vse kar so od nas zahtevali, je bilo, da hitimo, hitimo, hitimo …« Eden izmed snemalcev je bil zaradi nevarnega rokovanja z orožjem tako zaskrbljen, da je enemu izmed producentov poslal kratko sporočilo: »Imeli smo že tri primere streljanja po pomoti. To je super nevarno.«

Profimedia
Prizorišče preiskujejo policisti.

»Varnost naših igralcev in osebja je glavna prioriteta Produkcije Rust in vseh, ki so povezani s podjetjem,« so po incidentu sporočili iz vodstva podjetja in obljubili, da bodo izvedli preiskavo.

Zgodba se s tem še ne konča, ampak šele dobro začne. Skupina sindikaliziranih delavcev je zato v četrtek, le nekaj ur pred incidentom, ki je ukradel življenje, protestno odkorakala iz prizorišča snemanja filma. A producenti, med njimi tudi Baldwin, ki je glavni producent filma, niso ustavili snemanja in premislili svojega odnosa do njihovih zaposlenih, pač pa so na hitro najeli novo skupino snemalcev, seveda nesindikaliziranih, in z njimi zamenjali stavkajoče delavce. Ob tem naj bi jih še na glas žalili in naganjali iz prizorišča. Šest sindikaliziranih delavcev je odšlo, takrat morda malo potrtih, a danes najbrž srečnih, saj jim je kolektivna akcija morda rešila življenje.

Profimedia
Spominska slovesnost v spomin direkotrice fotografije Halyne Hutchins.

V popoldanskih urah je Baldwin prijel za pištolo, domnevno nabito s slepimi naboji. Hotel je malce povaditi. Čez nekaj minut bi namreč začeli s snemanjem scene, v kateri lik, ki ga igra Baldwin, med vsesplošnim streljanjem pobegne iz cerkve. Ko je pištolo prvič potegnil iz pasu, je šlo vse po načrtih, ko jo je potegnil drugič, se je zgodilo tisto, na kar so delavci opozarjali že dneve pred incidentom. Pištola se je sprožila, naboja pa sta poletela v smeri kamere, nad katero sta bila ravno takrat sklonjena 42-letna direktorica fotografije Halyna Hutchins in režiser Joel Souza. Souzo je strel k sreči le poškodoval, Hutchinsova pa je po tleh padla mrtva.

Hutchinsova je po odhodu njene snemalne ekipe ostala na prizorišču, a je jasno zastopala njihova stališča in bojda jokala, ko so odšli. »Rekla je, počutim se, kot da izgubljam najboljše prijatelje,« se je po njeni smrti spomnil eden izmed snemalcev.

Profimedia
"Zaslužila si je varen prostor dela" in "S.O.S. - Varnost na prizoriščih" - zapisi na transparentih ob protestu filmskih delavcev po tragičnem incidentu.

Tragično nesrečo je komentiral tudi slovenski sindikalist in vodja Delavske svetovalnice Goran Lukić. »To NI zgodba Aleca Baldwina. To je zgodba o (ne)varnosti in zdravju pri delu,« je bil na Facebooku jasen Lukić. »Kapitalizem ubija. To je zgodba. Ne pa slika objokanega Aleca Baldwina, ki skrušen prihaja iz policijske postaje.«

Profimedia
Halyna Hutchins