alec baldwin

Tragedija na snemanju, slavni hollywoodski zvezdnik ustrelil dve osebi, ena ni preživela

R.T.
22. 10. 2021, 07.00
Posodobljeno: 22. 10. 2021, 19.07
Deli članek:

Tragični dogodek, v katerem je umrla ena oseba, še ena pa je bila ranjena, se je odvil na snemanju filma Rust v ameriški zvezni državi Nova Mehika.

Profimedia
Alec Baldwin

Pištolo, filmski rekvizit, v katerem bi morali biti slepi naboji, je sprožil 63-letni filmski zvezdnik in starosta Hollywooda Alec Baldwin. Kot poroča BBC, je za posledicami strelnih ran pozneje v bolnišnici umrla 42-letna direktorica fotografije Halyna Hutchins, Baldwin pa je z rekvizitom ustrelil tudi režiserja filma Joela Souzo, ki je potreboval nujno medicinsko pomoč, a je dogodek preživel in okreva v bolnišnici. Tragedija se je zgodila včeraj malo pred 14. uro po lokalnem času (malo pred 22. uro po srednjeevropskem času), in sicer med snemanjem na eni od priljubljenih snemalnih lokacij ranču Bonanza Creek.

Policija incident še preiskuje, po poročanju lokalnih medijev pa so Baldwina včeraj po dogodku opazili, kako v solzah stoji pred lokalno policijsko postajo. Kot so pojasnili pri policiji, se je igralec zaslišanja udeležil prostovoljno. Baldwin je sicer koproducent filma, v katerem igra odpadnika in dedka 13-letnega fanta, obsojenega zaradi uboja. Zgodba je postavljena v Kansas konec 19. stoletja. Glede na opis s spletišča IMDB se v filmu 13-letnik, sirota, ki so jo zaradi uboja čakala vešala, skupaj s svojim sicer odtujenim dedkom požene v beg pred organi pregona. Snemanje so zdaj začasno prekinili.

Kdo je žrtev?

Direktorica fotografije Hutchinsova prihaja iz Ukrajine, otroštvo pa je preživela v sovjetski vojaški bazi na območju Arktike. V Kijevu je študirala novinarstvo, nato se je preselila v Los Angeles, kjer je nadaljevala s študijem filma. V reviji American Cinematographer so jo leta 2019 označili za »vzhajajočo zvezdo« v filmski industriji, kot direktorica fotografije pa je med drugim sodelovala v filmu Archenemy iz leta 2020, ki ga je režiral Adam Egypt Mortimer.

Profimedia
Alec Baldwin

In strelec?

Alec Baldwin, igralec, komik, producent in politični aktivist, je sicer eden velikanov Hollywooda in je najstarejši od četverice bratov Baldwin, ki so vsi pristali v svetu filma. Zablestel je konec osemdesetih let prejšnjega stoletja z vlogami v filmih, ki so jih režirali nekateri legendarni režiserji, kot so Tim Burton (Beetlejuice), Mike Nichols (Delovno dekle), Jonathan Demme (Poročena z mafijo) in Oliver Stone (Talk Radio). Sledila sta Lov na Rdeči oktober in kultni film Glengarry Glen Ross. Sodeloval je tudi z Woodyjem Allenom in Martinom Scorsesejem, za vlogo v filmu Lov na srečo pa si je prislužil nominacijo za najboljšega stranskega igralca, a je ostal brez oskarja. V poznejšem obdobju je kot stranski igralec nastopil v seriji filmov Misija nemogoče, pri čemer je v zadnjih letih največ slave požel z imitacijo nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa na televizijski oddaji Saturday Night Live.

Med bolj odmevnimi tragedijami iz sveta filma je zagotovo dogodek iz leta 1993, v katerem je življenje izgubil takrat 28 letni Brandon Lee, sin slavnega Brucea Leeja. Brandon Lee je zaradi strelne rane umrl med snemanjem filma Vran. V pištoli, s katero je bil ustreljen, bi morali biti slepi naboji, a je poznejša obdukcija pokazala, da se mu je v bližino hrbtenjače zarila krogla.