Rasizem v kraljevi družini

Je barva Archiejeve polti skrbela kraljico Elizabeto, morda princa Filipa? Odgovorila je kar Oprah

R.T.
9. 3. 2021, 08.48
Posodobljeno: 9. 3. 2021, 13.15
Deli članek:

Plat zgodbe Sussekških je marsikoga pretresla. Le redki so pričakovali, da bo mogoče slišati tako hude obtožbe.

Profimedia
Sussekška med intervjujem z Oprah Winfrey

Buckinghamska palača se je po intervjuju, ki ga je s Sussekškima opravila ameriška televizijska voditeljica Oprah Winfrey, zavila v molk, poroča britanski BBC.

Beseda je v prispevku tekla o marsičem, tudi rasizmu, duševnem zdravju, odnosi tako z mediji kot tudi z drugimi člani britanske kraljeve družine. Meghan Markle je razkrila, da je življenje na dvoru občasno bilo tako naporno, da je izgubila voljo do življenja. In tudi, da v takšnih trenutkih ni mogla računati na pomoč inštitucije, ki je britanska kraljeva družina. Vojvodinja, ki je prva članica sodobne britanske kraljeve družine, ki ni izključno belopolta, je dejala tudi, da je najnižja točka te izkušnje bila, ko je neimenovani član kraljeve družine princa Harryja pobaral, kako temna bo polt njegovega sina Archieja.

Kot je pozneje razčistila Oprah Winfrey, vojvodi tega vprašanja ni zastavila britanska kraljica Elizabeta II. niti njen soprog princ Filip. Ji pa Harry ni povedal, kdo je to bil.

Odzivi

A če molči palača, to še ne pomeni, da bodo njenemu zgledu sledili vsi. Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je zakonca pohvalila, da sta imela pogum spregovoriti o duševnem zdravju. Članica britanske laburistične stranke Kate Green je vojvodine trditve označila za pretresljive, šokantne. Če je res šlo za rasizem, je dejala za Sky News, je potrebna preiskava. Da jih je treba jemati resno, se je strinjal predsednik njene stranke, Keir Starmer. Britanski premier Boris Johnson se je vzdržal komentarja, je pa dejal, da občuduje kraljice in njeno vlogo pri združevanju podanikov.