Prepiri in rasizem

Vse je res! Harry in Meghan na Oprah popolnoma uničila britanski dvor

R.T.
8. 3. 2021, 07.54
Posodobljeno: 8. 3. 2021, 08.24
Deli članek:

Izkazalo se je, da so govorice o prepirih na britanskem dvoru še kako resnične.

Profimedia
Harry in Meghan na intervjuju pri Oprah.

Britanski princ Harry in Meghan Markle sta včeraj stopila pred kamere v znameniti oddaji, ki jo vodi ena izmed najslavnejših ameriških televizijskih voditeljic Oprah Winfrey. V ekskluzivnem in težko pričakovanem intervjuju sta razkrila mnogo umazanih podrobnosti o odnosu britanskega dvora do njiju. Če jima gre verjeti, so bile resnične skoraj vse govorice - o sporu med Kate in Meghan, o sporu med Williamom in Harryjem in celo o rasizmu, ki ga je bil deležen njun prvorojenec Archie.

Razdor med bratoma

Harry je v pogovoru razkril, da se je med njim in Williamom ustvarila distanca. "Čas celi rane, upam," je sicer dejal Harry, a priznal, da je njun odnos trenutno "oddaljen". "Moj brat je. Skupaj sva šla skozi pekel. Delila sva si izkušnje. A zdaj sva na različnih poteh."

Williama naj bi najbolj razjaril  prav intervju z Oprah. Ko je izvedel, da bo njegov mlajši brat stopil pred kamere in razkril notranje spore, je bojda klical tako očeta, princa Charlesa kot kraljico Elizabeto II. Harry je ob tem izrazil sočutje do svojega sorojenca in očeta. "Moj oče in moj brat, onadva sta ujeta. Ne moreta zapustiti [dvora]. Zelo sočustvujem z njima."

Z očetom ne govorita

Harryja je posebej prizadel odnos njegovega očeta princa Charlesa, ki je do Meghan in do Archieja bil izjemno hladen.

Ko so se britanski tabloidi začeli spravljati na Meghan, je mladoporočeni par računal na podporo družine. A te ni bilo od nikoder. "Bila je možnost, mnogo možnosti, da bi pokazali nekaj javne podpore," je dejal Harry. "A nihče iz moje družine ni rekel ničesar."

To je Harryja razočaralo, posebej zato, ker je Charles šel skozi podobno moro, ko je poročil Harryjevo mamo, pokojno princeso Diano. "Ve, kako je čutiti bolečino. In Archie je njegov vnuk," je očetu očital Harry. "A hkrati ga bom seveda vedno imel rad. Zgodilo se je veliko bolečine in ena izmed mojih prioritet bo, da bom skušal ta odnos pozdraviti."

Harry je ob tem razkril, da je z očetom le dvakrat govoril o svoji odločitvi, da se umakne z dvora. Nato je Charles prekinil vso komunikacijo z njim. Na sinove klice več ne odgovarja.

Popolnoma odrezan od družinskih financ

Harry je še razkril, da je bil v trenutku, ko je napovedal odhod z dvora, odrezan od vseh družinskih financ. Edini denar, ki ga ima, je dediščina, ki jo je dobil po pokojni mami. Sicer mlademu paru ne bo hudo, saj sta že podpisala več donosnih pogodb, med njimi denimo z ameriško produkcijsko hišo Netflix, v višini bojda kar 100 milijonov ameriških dolarjev.

Diana bi bila "jezna in žalostna"

Ko je voditeljica oprah Harryja vprašala, kaj bi o celotni situaciji rekla njegova mama, če bi bila še živa, je ta odvrnil, da bi Diana bila gotovo "jezna in žalostna". "A za naju bi želela, da sva srečna," je dejal s solzami v očeh.

Archiejeva koža je bila pretemna za aristokratski naslov

Najhujša obtožba pa je prišla iz ust Meghan, katere mama je temnopolta, ko je angleško kraljevo družino obtožila rasizma. "Niso hoteli, da postane princ. Niso mu hoteli zagotoviti varnosti. V mesecih, ko sem bila noseča, so se zaskrbljeno pogovarjali o tem, kakšen bo ten njegove kože."

Kdo je o tem govoril, Meghan ni želela govoriti. Ko jo je Oprah vprašala, ali je tiho po lastni volji, ali so jo utišali, je na to le na kratko odgovorila: "Slednje."

Poročila sta se na skrivaj

Čeprav je njuno uradno poroko prenašala britanska televizija BBC, je Meghan razkrila, da sta se s Harryjem v bistvu poročila tri dni pred tem. "Poročila sva se tri dni pred uradno poroko. Nihče ne ve tega. Poklicala sva nadškofa in rekla, glej, to je spektakel za svet. Midva pa želiva zvezo med nama. Poročne fotografije, ki jih imava doma, so te iz najine prve poroke, kjer sva sama na našem dvorišču," je dejala ameriška igralka.

Kraljica popolnoma drugačna od ostale družine

Kljub mnogim hudim obtožbam pa mlad par ni skoparil z lepimi besedami glede kraljice Elizabete II. Za razliko od ostale družine, je bila kraljica vedno nadvse prijazna do Meghan, ko sta se vozili skupaj v kočiji, je z njo celo delila odejo. Do nje gojita "ogromno spoštovanja", z njo pa sta tudi še vedno v stiku po telefonu.