Melinda gates

Človeštvo bo čredno imunost razvilo v letu 2022, je prepričana žena Billa Gatesa

B.K.
9. 3. 2021, 09.07
Posodobljeno: 9. 3. 2021, 09.30
Deli članek:

Melinda Gates pričakuje, da bo človeštvo čredno imunost na novi koronavirus razvilo prihodnje leto.

Reuters
Melinda Gates

Ena izmed najbogatejših žensk na svetu Melinda Gates, ki z možem Billom sopredseduje dobrodelnemu skladu Bill and Melinda Gates Foundation, predvideva, da bo človeštvo tako imenovano čredno imunost razvilo enkrat v letu 2022. "In mislim, da se vsi tega veselimo," je dejala Gatesova v intervjuju za ameriško televizijo CNBC. "Mnogo ljudi namreč trpi, ne le v ZDA ampak po vsem svetu," je dodala.

Gatesova upe polaga predvsem v cepiva. Največ v tista, ki za imunost zahtevajo le en odmerek, kot je cepivo ameriškega proizvajalca Johnson & Johnson. Ob tempa je priznala, da bodo mnoge svetovne države tovrstna cepiva lahko dobila šele konec letošnjega leta.

Ob tem je tudi pohvalila odziv administracije novega ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je po njenem mnenju mnogo boljši od odziva njegovega predhodnika Donalda Trumpa. "Je popoln? Absolutno ne. Ampak gre za veliko spremembo. Že 15 odstotkov prebivalstva je cepljenega. Narediti moramo še veliko, a zdaj je na voljo več testov, ljudje pa so znova dobili upanje, saj vidijo, da je vedno več njihovih bližnjih cepljenih," je ocenila Gatesova.

Covidna bolezen, ki jo povzroča novi koronavirus, je doslej terjala 2,6 milijona smrtnih žrtev po svetu, večina držav pa se še vedno sooča s pomanjkanjem cepiv.