USTVARJALNA V KARANTENI

Učimo se, da se da živeti tudi z "manj"

Eva Jandl
14. 5. 2020, 20.28
Deli članek:

Tinkara Kovač je žalostna zaradi odpovedi številnih glasbeno-gledaliških projektov, a ob tem tudi vesela, da je dobila čas za ustvarjanje.

Revija Zvezde
Med karanteno je glasbenica našla čas za ustvarjanje, glasbeno in drugačno.

Pevka in flavtistka Tinkara Kovač (41) je imela za letos velike načrte, in tako je morala ob koronakrizi prestaviti ali pa odpovedati več koncertov ter tudi gledaliških predstav – čeprav se prej nikoli ni ukvarjala z igro, je pred letom dni začela nastopati v gledališču, nad čimer sta še posebej navdušeni njeni hčerki Gala in Alma, ki ju ima Tinkara z arhitektom Matejem Mljačem. Tudi predstavitev novega albuma Neskončnost, ki je bila napovedana za april, so zaradi koronavirusa seveda prestavili.

»Spadam v tisto skupino glasbenikov, ki jih je in jih še bo stanje izolacije kar precej prizadelo. Prvi smo prenehali s svojim delovanjem in zadnji bomo začeli. Najbrž bo trajalo vse tja do drugega leta,« je povedala Tinkara. Letos se je še posebej veselila tega, da ji je skupaj z organizatorjem uspelo v Ljubljano povabiti skupino Jethro Tull, saj z njihovim pevcem in odličnim flavtistom Ianom Andersonom prijateljuje že 15 let, prav tako pa bi zdaj morala nastopati v novi glasbeno-gledališki predstavi.

Osebni arhiv
Izdajo albuma Neskončnost je preprečil koronavirus.

Smo na potovanju

A Tinkara ostaja optimistična. »Dobra novica je, da glasbeni in gledališki projekti ne bodo zamrli in bodo preprosto prestavljeni,« pravi in dodaja, da ima zdaj tudi končno čas, da lahko ustvarja in uresničuje vse ideje, ki so čakale, ter se hkrati odpočije od napornih urnikov. »Mislim, da je covid-19 le prišel med nas z nekim namenom,« pravi in pojasni, da je zdajšnje stanje sveta »obrnjeno na glavo«.

Polona Krevatin
Tinkara je znana tudi kot odlična flavtistka, sicer pa je tudi profesorica flavte.

»Učimo se, da se da živeti drugače, da se da živeti z ’manj’. Smo na potovanju navznoter, v globino. Ne v širino in višino, ampak v globino. Virus ne izbira med bogatimi in revnimi, ne zanimajo ga barva kože, status ali veroizpoved ... Se bomo od vsega tega kaj naučili? Upam.« 

V času karantene je bila tako Tinkara ustvarjalna in rezultat je nova različica pesmi Slepa sreča, ki je sicer nastala leta 1999 in je bila vključena na Tinkarin tretji album Na robu kroga. Nova različica skladbe je vključena tudi na album Neskončnost, ki mu je pot do izida na koncertu v Kinu Šiška prekrižala trenutna situacija.Posnela je tako koncertno verzijo kot domačo, ki je nastala pri vsakem od Tinkarinih glasbenikov doma, nato pa so jo zmontirali in poslali v svet.