Slovenija

Sporni dopis je postal osebno pismo zunanjega ministra Logarja

Mihael Korsika
14. 5. 2020, 20.05
Deli članek:

Po zgražanju polovice vladne koalicije, skoraj celotne opozicije, vrhovnega sodišča in sodniškega društva je minister za zunanje zadeve Anže Logar zatrdil, da je njegov dopis evropskemu komisarju, v katerem napada slovensko pravosodje, v bistvu osebno pismo komisarju. Desus je posredno zagrozil z izstopom iz koalicije.

STA
Logar med drugim ugotavlja, da se številni sodni postopki, ki potekajo nerazumno dolgo, končajo, ker zadeve zastarajo

Ministrstvo za zunanje zadeve je evropskemu komisarju za pravosodje Didierju Reyndersu poslalo poročilo o vladavini prava v Sloveniji, ki je bilo usklajeno na nivoju vlade. Zunanji minister Anže Logar (SDS) pa je k poročilu priložil dopis, v katerem je napadel slovensko sodstvo. V njem je med drugim opozoril na številne sodbe ustavnega sodišča, ki niso implementirane. 

Za njihovo uresničitev so sicer odgovorni poslanci oziroma vsakokratna vladna večina. Med nobeno vlado Janeza Janše se število neuresničenih sodb ustavnega sodišča ni opazno znižalo. Za uresničitev odločb so torej odgovorne vse politične stranke, ki glede določenih vprašanj niso sposobne najti zadostnega konsenza.

Težave s poštimi predali in akumulatorji

Logar med drugim ugotavlja, da se številni sodni postopki, ki potekajo nerazumno dolgo, končajo, ker zadeve zastarajo. Temu ni mogoče oporekati, a je minister iz vrst SDS ob tem pozabil omeniti, da so nekateri obtoženci pravi mojstri v izogibanju prihodom na obravnave, kar očitno omogoča slovenska zakonodaja, ki jo pišejo poslanci državnega zbora.

Sodišča so nekaterim izmed obtožencev resnično z veliko težavo vročala vabila in druga obvestila, saj imajo obtoženci pogosto težave s poštnimi nabiralniki, nekaterim se na poti na sodišče med vožnjo pokvari akumulator, le nekaj ur kasneje je kriv katalizator.

Minister Logar je še spomnil, da je Slovenija izgubila niz zadev na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Po zadnjih podatkih je sodišče proti Sloveniji od ustanovitve leta 1959 do zdaj izreklo 334 razsodb, v katerih so ugotovili kršitve človekovih pravic. Ob tem velja omeniti podatek, da je sodišče 95 odstotkov pritožb zavrnilo kot neutemeljene. Največkrat je sicer sodišče ugotovilo kršitve zaradi predolgih sodnih postopkov in pravice do ustrezne odškodnine.

Število obsodb je razmeroma visoko, a je na ravni sosednjih držav, je lani poročala STA. Proti Avstriji je bilo do konca leta 2019 izrečenih 279 negativnih sodb, proti Hrvaški 325, Madžarski 519 in Italiji 1843. V zadnjih letih pa ima s spoštovanjem človekovih pravic vedno več težav madžarski premier Viktor Orban, ki je dober prijatelj slovenskega premierja Janeza Janše. Leta 2018 se je tako Madžarska s 35 razsodbami znašla na petem mestu največjih kršiteljic človekovih pravic med 47 evropskimi državami.

Kazenski pregon bančnih goljufij je po mnenju ministra neučinkovit. Načelo videza nepristranskosti ni spoštovano, evropskemu komisarju pa je naznanil tudi, da nekateri sodniki uporabljajo totalitarne simbole.

Minister za zunanje zadeve je opozoril tudi na nedoslednost pravosodnega sistema v zadevi »pranje iranskega denarja«. Zapisal je, da je parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo je vodil sam, organom pregona posredovala številne dokaze o domnevnem pranju iranskega denarja, a zadeva ni dobila epiloga. Velja omeniti, da zadeva ni dobila epiloga, ker je tožilstvo ovadbo zavrglo.

STA
Po oceni vrhovnega sodišča dopis ministra Anžeta Logarja ne odraža dejanskega stanja.

Desus in SMC se znova distancirata

Dopis nesojenega ljubljanskega župana, ki je leta 2018 proti aktualnemu županu Zoranu Jankoviću izgubil že v prvem krogu volitev, je povzročil val ogorčenja med dvema koalicijskima strankama, v opoziciji in pravosodni stroki. Tako kot sta se Desus in SMC distancirala od znamenite »Logarjeve depeše«, sta se stranki zdaj oddaljili tudi od njegovega dopisa evropskemu komisarju, o katerem sploh nista bili seznanjeni. 

V SMC ocenjujejo, da Logar s pisanjem ruši ugled sodstva in navzven škoduje ugledu Slovenije, je povedala vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga.

Po naših neuradnih informacijah pa je zaradi teh besed počilo med prvakom SMC Zdravkom Počivalškom in Slugo, saj naj bi šlo za nekakšno solo akcijo nezadovoljnih članov stranke.

Za predsednico Desusa Aleksandro Pivec je nedopustno, da se medresorsko usklajeno poročilo pospremi z dopisom, ki odraža osebne poglede. Če bodo ideološki pogledi prevladali nad izvajanjem zavez iz koalicijske pogodbe, bodo v stranki razmislili o nadaljnjem sodelovanju, je napovedala Pivčeva.

Po mnenju prvaka NSi Mateja Tonina se stanje v pravosodju izboljšuje, vendar z njim še ne moremo biti zadovoljni, do spornega dopisa pa se ni opredelil.

Na manjše presenečenje pa se je nanj skupaj s Klemnom Grošljem (LMŠ) in Milanom Brglezom (SD) odzval Franc Bogovič (SLS), ki se je v evropski parlament uvrstil na skupni listi SDS in SLS. Slednja je sicer po prihodu Marjana Podobnika na čelo stranke zvesta podpornica SDS. Trojica poslancev je izrazila nestrinjanje z ravnanjem slovenske vlade, ki Evropo z depešami in sporočili obvešča o notranjepolitičnih težavah. Bogovič je sicer ob tem opozoril, da poleg vlade na evropski parket težave izvaža tudi opozicija.

Evropska poslanca Irena Joveva (LMŠ) in Grošelj sta ob tem pisala evropskima komisarju za pravosodje Didierju Reyndersu in komisarki za vrednote in preglednost Veri Jourovi ter opozorila, da dopis vsebuje zavajajoče navedbe in stališča stranke SDS. Po njunem mnenju je namen tega dopisa predvsem nadaljnja nepotrebna diskreditacija slovenskega sodnega sistema, pritiski na sodnike in tožilce z namenom razgradnje pravosodnega sistema ter njegove podreditve politiki in interesom SDS po vzoru Madžarske.

Sodstvu zaupa več ljudi kot politiki

Vrhovno sodišče je bilo nad Logarjevim dopisom presenečeno, nam je sporočil tiskovni predstavnik sodišča Sven Berdon. »Z dopisom nismo seznanjeni, ko ga bomo prejeli, pa se bomo do tega dokumenta opredelili in s svojim mnenjem seznanili tudi komisarja za pravosodje pri Evropski komisiji, če bo to potrebno,« je še sporočil Berdon.

Ob tem na sodišču poudarjajo, da za zdaj ni znano, ali gre za stališča vlade ali zunanjega ministrstva ter na katerih podlagah je bil dokument sestavljen. »Če držijo poudarki iz ministrovega dopisa, kot so jih predstavili mediji, pa dodajamo še oceno, da gre za povsem subjektivizirana stališča, na katerih ni mogoče opredeljevati splošne slike o stanju slovenskega sodstva,« so še sporočili.

Tako mednarodne raziskave kot podatki vrhovnega sodišča o poslovanju sodišč namreč kažejo, da slovensko sodstvo že leta posluje vse bolj učinkovito in uspešno, tudi v primerjavi s tujino. »In uživa višjo stopnjo zaupanja javnosti kot ostali dve veji oblasti,« ugotavlja vrhovno sodišče.

Podobno ocenjujejo v Slovenskem sodniškem društvu, saj stanje v sodstvu ni takšno, kot ga prikazuje Logar. Izpostavljajo, da je v zadnjih desetih in več letih prehodilo trnovo pot od sistema, ki se je ubadal s številnimi težavami, do sistema, ki dobro in uspešno deluje. Dosedanji dosežki pa po njihovi oceni kažejo, da je sodstvo na pravi poti.

Osebno pismo?!

Po vsesplošnem zgražanju se je oglasil Logar in zatrdil, da je šlo pri dopisu za njegovo osebno pismo evropskemu komisarju. Glede na to, da gre očitno za enostranski pogled, sicer popolnoma identičen stranki SDS, upamo, da se je podpisal kot državljan Anže Logar, in ne kot minister.