Potrebujejo strategijo

Odstavljeni strokovnjak: ZDA se morda soočajo z najtemnejšo zimo v svoji zgodovini

S.R./STA
14. 5. 2020, 20.47
Posodobljeno: 14. 5. 2020, 20.47
Deli članek:

Nekdanji direktor za biomedicinske raziskave pri ameriškem ministrstvu za zdravje Rick Bright je v kongresu povedal, da ZDA nimajo načrta za proizvodnjo in pošteno distribucijo cepiva proti koronavirusu, ko bo to enkrat na voljo.

Reuters
Rick Bright (levo) ob prihodu na današnje zaslišanje.

Bright je posvaril, da se ZDA zaradi pomanjkanja ukrepanja na zvezni ravni soočajo z morda najtemnejšo zimo v svoji zgodovini. Opozoril je na pomanjkanje načrta za proizvodnjo in distribucijo cepiva in dejal, da mu to, kar vidi doslej z zdravili, ki obetajo pomoč proti koronavirusu, ne vzbuja nobenega upanja. 

Mislil je na remdesivir, nikakor pa ne na zdravila proti malariji, zaradi katerih je bil premeščen na drugo delovno mesto v Nacionalni inštitut za zdravje, potem ko je zavrnil promocijo zdravil, ki jih je v Beli hiši "prodajal" predsednik Trump. Ta je Brightove kritike zavrnil in dejal, da človeka ne pozna, ampak ve, da gre za razočaranega uslužbenca, ki ga sodelavci niso marali, in človeka, ki sploh ne bi smel delati v zvezni vladi. 

Trump je sprožil operacijo, o kateri govori Bright, in jo krstil z imenom iz znanstvenofantastične nadaljevanke Zvezdne steze "Operacija hitrost warp", kar je hitreje od svetlobne hitrosti. 

Zahteva vrnitev na staro delovno mesto

Bright je v kongresu povedal, da so se spravili nanj že, ko je zgodaj posvaril na potrebo po oblikovanju zaloge zdravstvene opreme, potrebne za boj proti koronavirusu, in vlaganja v razvoj cepiva. Odpustili pa so ga, ko ni hotel sodelovati s podjetji z zvezami v Beli hiši, da služijo na račun zdravil proti malariji. To je navedel v svoji pritožbi žvižgača, v kateri zahteva vrnitev na staro delovno mesto. 

Bright je dejal, da ZDA potrebujejo nacionalno strategijo testiranj za koronavirus, ne pa kopico državnih strategij. Potrebujejo tudi okrepitev proizvodnje potrebščin, sistem za distribucijo in nadaljevanje okrepljenega izobraževanja javnosti, ki to še posebej v ZDA res potrebuje. 

Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany je odgovorila, da Bright ni spremljal, kaj se dogaja, in da je Trump vse to, o čemer govori, že zdavnaj uredil. 

Brightu je priskočil na pomoč predsednik podjetja za proizvodnjo zaščitnih mask iz Teksasa Prestige Ameritech Michael Boyen. Ta je že konec januarja neprestano pozival Brighta, da je treba okrepiti proizvodnjo in da bo njegovo podjetje to storilo, če bo vlada naročila maske. Bowen se je pritoževal nad neodzivnostjo zvezne birokracije in dejal, da se niso ničesar naučili od terorističnih napadov 11. septembra 2001, ko so sprejemali reforme za večje medagencijsko sodelovanje. 

Racija

FBI je medtem izvedel racijo pri republikanskemu senatorju Richardu Burru, ki je 13. februarja prodal za med 630.000 do 1,7 milijona dolarjev delnic, ker je predvidel, da se s koronavirusom približuje borzni polom. Podobno so storili tudi drugi senatorji obeh strank, ki so dobili obveščevalna sporočila. A Burr vsaj ni lagal, da je vse v redu in da ni nobene nevarnosti. 

Demokrati niso presenečeni zaradi novice o preiskavi, saj so že dlje časa prepričani, da si je Trump s pravosodnim ministrom Williamom Barrom povsem prisvojil pravosodni aparat ZDA. Burr je bil do danes predsednik senatnega odbora za obveščevalne dejavnosti, ki je nepristransko vodil preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016. Odbor je tik pred tem, da objavi svoje preiskovalno poročilo

Trenutno stanje

Koronavirus je v ZDA malce okrepil levico in članstvo v demokratični stranki socialistov je v zadnjih dveh mesecih naraslo za 10.000 na 66.000. To je sicer še vedno premalo za kakšen omembe vreden rezultat na kakšnih volitvah. 

Med najbolj prizadetimi državami ostaja na vrhu New York s skoraj 346.000 okuženimi in 27.450 mrtvimi zaradi covida-19. V mestu New York je okuženih skoraj okrog 194.000 ljudi, umrlo pa jih je okrog 20.000. 

Po drugi strani pa zaradi ukrepov proti koronavirusu pa mesto uživa najdaljše obdobje brez smrti pešca, odkar so leta 1983 začeli voditi tovrstno statistiko. Sreda je bila 58. dan v mestu brez smrti pešca.