Ukrepi, ki so v veljavi, so mnogo Slovencev močno prizadeli

»Pristojni, usmilite se nas, dovolite nam začeti delati«

P.K.
14. 5. 2020, 19.30
Deli članek:

Kot kaže, zdaj širjenje koronavirusa, ki povzroča bolezen covid-19, uspešno obvladujemo, tako da se tudi sprejete restrikcije sproščajo, a ne še za vse.

Dreamstime
Lastniki fitnes centrov se sprašujejo, kdaj bodo spet lahko odprli svoja vrata.

Osebni arhiv
Nekdanji smučarski skakalec Damjan Fras že od marca ni zaslužil nič. Delati namreč ne sme. Srčno upa, da se bo to kmalu spremenilo.

Življenje se normalizira, mnogi so se vrnili v službe, nekateri pa posla še ne morejo zagnati. Med njimi tudi tisti, ki se ukvarjajo s fitnesom in sorodnimi dejavnostmi. Nataša Teran, predsednica Fitnes zveze Slovenije, pravi, da je v njihovi panogi precej hudo.

»Ker so ukrepi začeli veljati v marcu in vsaj za nas še trajajo, in ker je za fitnes centre in ponudnike vadb drugih oblik glavna sezona prav v zimskem in spomladanskem času, je veliko naših članov in drugih, ki delajo na tem področju, precej prizadetih,« je povedala. Tudi če zdaj odprejo svoja vrata, bodo težko nadomestili izgubljeno, »saj ljudje v toplejšem delu leta ne prisegajo na vadbe, ki so vezane na zaprte prostore. Fitnes dejavnost je sezonska panoga, za nas je poletje 'mrtvo obdobje'. Težko bomo prestali to leto, zato smo pristojne pozvali, naj predvidijo finančno injekcijo tudi za nas.«

Boj za nižje stroške

Opozorila nas je, da imajo veliko težavo z najemninami. »Te so sicer fitnesom in drugim sorodnim ponudnikom, ki prostore za izvajanje svoje dejavnosti najemajo od javnih zavodov, v lasti države, ali občin, odpisane, pri tistih, ki najemajo pri zasebnikih, pa se z njimi trudijo kaj doseči  – prosijo za nižje najemnine –, pa so bolj ali manj neuspešni. Žal,« pojasnjuje sogovornica.

Poudarja, da jih zdaj najbolj teži, da se ukrepi, saj je epidemiološka slika ugodnejša, sproščajo, ne dosežejo pa njih. »Želimo si, da bi našo dejavnost razumeli kot pomemben prispevek na področju preventive  – h krepitvi imunosti pri človeku. Kdaj, če ne ravno zdaj, ko je to še toliko bolj pomembno. Krepitev imunskega sistema je ključna in za doseganje 'dobre pripravljenosti' so zelo pomembne vaje za moč in gibljivost, ki jih izvajamo ravno v naših centrih.«

Osebni arhiv
Nataša Teran, predsednica Fitnes zveze Slovenije, je povedala, da poskušajo doseči premike, te dni so zato precej aktivni in pišejo vladi, ministrstvom in drugim.

Drugje so nas prehiteli

Apelirali so na pristojne; kontaktirali Nacionalni inštitut za javno zdravje, ministrstvo za gospodarstvo in vlado, v želji, da bi prišlo do zagona panoge, ki jim nosi kruh. Prizadevajo si, da bi čim prej prišlo do navodil, kako varno obratovati, in sprostitev prepovedi. »Nas res ne skrbi, kako bo z varnostjo ljudi, saj je bila raven higiene že prej zelo visoka; konstantno čiščenje in razkuževanje naprav sta bili stalnici. Tudi druge evropske države že sproščajo fitnes dejavnost,« poudarja Teranova. Kako preživlja epidemijo in prepoved opravljanja svoje dejavnosti, je povedal tudi nekdanji uspešen smučarski skakalec Damjan Fras, ki zadnjih 14 let ponuja novo fitnes vadbo X Body.

Frizerka ja, on ne

Uvodoma nam pove, da mu je precej težko, ker ne more delati. »Naj omenim, da imam kar visoke stroške. Samo za najemnine prostorov na več lokacijah, v katerih treniramo, plačam okoli 2000 evrov, da ne omenjam drugih mesečnih obveznosti. Pa tudi sebe in svoje moram preživljati. Ni enostavno, res ne. Sploh zdaj, ko pomislim na to, da na primer kozmetičarke in frizerke že lahko delajo. Bi rekel, da to ni logično, saj dinamika dogajanja pri moji vadbi teče bolj na individualni ravni, v frizerskem ali kozmetičnem salonu pa je zagotovo več dogajanja. S stranko sva v nekem prostoru namreč sama in lahko varno razdaljo ter ostale zaščitne ukrepe izvajava na najvišji ravni,« pojasnjuje.

Jih kdo sliši?

»Pozivam pristojne, naj se nas usmilijo, naj nam dovolijo začeti delati. Jaz sem ključen del letošnje sezone (dobršen del zime in pomlad) sicer že izgubil. Šele oktobra se bo povpraševanje po mojih storitvah okrepilo, prej pa ne. Lahko vam tudi povem, da sem že zdaj ob 50 odstotkov svojega letnega prihodka,« Fras orisuje svoj nezavidljiv položaj. Poudarja, da je do leta 2006 zaradi svojega športnega udejstvovanja kot uspešen smučarski skakalec veliko naredil za Slovenijo.

»Športniki smo nekakšni ambasadorji svoje države. S srcem sem jo tudi v svojem imenu predstavljal svetu, zdaj pa me ignorira; državo prosim, da mi pomaga, mi izkaže pozornost, pa me ne sliši,« je povedal in dodal, da se težko sprijazni tudi z dejstvom, da je menda kar nekaj frizerk in kozmetičark delalo skoraj celo epidemijo. Povedal je, da naj bi nekatere, kljub prepovedi poslovanja, sprejemale stranke. »Jaz, ki sem se pa držal ukrepov, sem pa zdaj na psu. Tako država nagrajuje poštenost, zglednega državljana,« je kritičen.