Slovenija

Na prekinitvi prestajanja zaporne kazni 231 obsojencev, ukrepe rahljajo tudi v zaporih

S.R./STA
14. 5. 2020, 17.31
Posodobljeno: 14. 5. 2020, 17.38
Deli članek:

Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij podobno kot država rahlja ukrepe, ki jih je sprejela za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Mateja J. Potočnik / Revija Zarja Jana
Zapor na Dobu.

Obiski v zaporih bodo tako znova dovoljeni od ponedeljka. Zaenkrat bo lahko na obisk prišla le ena odrasla oseba. 

Kot pojasnjujejo na upravi, je pri sproščanju ukrepov v zaporih prvi cilj zagotavljanje varnosti tako za zaprte, obiskovalce kot zaposlene. Zato bo na obisk k zaporniku od ponedeljka naprej lahko prišla le ena odrasla oseba, ki bo brez znakov okužbe s koronavirusom, medtem ko mladoletni otroci na obisk še ne bodo mogli. Zanje bodo obiski dovoljeni le v ženskem zaporu na Igu. Vstop v zapor bo mogoč le z zaščitno masko ali drugo obliko zaščite (šal, ruta in podobno), obvezno bo tudi razkuževanje rok. 

Prekinitev

Kmalu po razglasitvi epidemije je sicer država upravam zaporov z zakonom omogočila, da so za potrebe preprečevanja okužb zaporniku za en mesec ali več prekinil prestajanje zaporne kazni, če za to ni bilo varnostnih zadržkov. Na ta način je trenutno na prekinitvi prestajanja zaporne kazni 231 obsojencev. 

Kot pravijo na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij, bo postopek vračanja teh obsojencev nazaj v zapor odvisen predvsem od okoliščin v posameznem zaporu. Trenutno, kot pravijo, v zaporih še sledijo cilju preprečevanja širjenja in obvladovanja epidemije, zato se za zdaj večini obsojencev v primeru poteka odločbe o prekinitvi slednjo podaljša. "Postopno pa se bodo na prestajanje zaporne kazni najprej vrnili obsojenci dislociranih odprtih oddelkov, ki jim odločbe o prekinitvi ne bodo podaljšane," pravijo. 

Dva primera

Do zdaj sta bili v slovenskih zaporih potrjeni dve okužbi s koronavirusom. V obeh primerih sta se okužili zaprti osebi v zaporu Dob pri Mirni. Z namenom preprečevanja širjenja okužbe so zato v omenjenem zaporu takrat v karanteno preventivno namestili večje število zapornikov. Po zdravstvenih navodilih so karanteno postopno opuščali, novih okužb pa nato niso zabeležili, pravijo. Med zaposlenimi potrjenih okužb ni bilo.