Razprava o poročilu

Nič novega, v peskovniku vsak iz svojega gradu še naprej o zaščitni opremi

S.R./STA
14. 5. 2020, 15.59
Posodobljeno: 14. 5. 2020, 16.15
Deli članek:

V koaliciji trdno stojijo za navedbami iz poročila o zaščitni opremi, na drugi strani so v opoziciji do poročila neusmiljeni.

STA
V državnem zboru na današnji izredni seji obravnavajo vladno poročilo o nakupu zaščitne in druge opreme, potrebne v času epidemije novega koronavirusa.

Poslanske skupine koalicije so v predstavitvi svojih stališč o vladnem poročilu glede zaščitne opreme v nadaljevanju izredne seje DZ pričakovano izrazile podporo poročilu. Poudarile so pomen, ki ga je imelo hitro ukrepanje aktualne vlade, s čimer je po njihovih besedah reševala tudi življenja državljank in državljanov. 

Ko je aktualna vlada začela svoj mandat, zaščitne opreme proti epidemiji ni bilo, so izpostavili v SDS. Vlada Marjana Šarca ni pravočasno storila, kar bi morala, je dejala Suzana Lep Šimenko. Vlada Janeza Janše se je tako morala najprej soočiti s pomanjkljivo opremo v skladiščih. Šarec je po njenih besedah zavajal državljane z navedbami, da ima Slovenija dovolj opreme na zalogi in da ima pripravljen načrt za spopadanje z epidemijo. Vendar pa takega načrta ni bilo, je izpostavila. 

Zaradi premalo zaščitne opreme ob izbruhu epidemije se je po njenih besedah denimo okužilo več osebja v domovih za starejše, večja pa je tudi premoženjska škoda zaradi epidemije. 

Šarčeva vlada je po prepričanju NSi podcenila resnost grozeče epidemije, zato so bili potrebni strožji ukrepi za njeno zajezitev in zato bo tudi gospodarska kriza zaradi posledic epidemije večja, kot bi bila sicer. Iz obravnavanega poročila pa je razvidno, da je bila aktualna vlada zelo uspešna pri soočanju z epidemijo, je dejal Andrej Černigoj iz NSi. Medicinsko osebje je po njegovih besedah lahko pomirjeno, da takšnega pomanjkanja opreme kot pred epidemijo ne bo več. Po poslančevih besedah pa bodo lahko problematiko temeljito raziskale pristojne inštitucije in podale končne ugotovitve. 

Janševa vlada je po prepričanju DeSUS odločno pristopila k reševanju prebivalstva pred okužbami v času epidemije. Slovenija je pokazala, da lahko premaga tudi takšne izzive, je dejal Jurij Lep. "Take situacije še ne pomnimo in kazanje s prstom je preuranjeno," je menil. Sicer pa je po njegovih besedah nujna složnost. Ocenil je, da bomo za morebitni naslednji val epidemije bolje pripravljeni. 

V SMC pa so zatrdili, da so bila proračunska sredstva porabljena racionalno. Opozicija vlado obtožuje korupcije, pri tem pa pozablja, da so bila skladišča ob prevzemu mandata nove vlade prazna in dobava opreme že otežena, je poudarila Janja Sluga. Reakcije prejšnjega premierja Šarca so bile prepočasne, čeprav so v SMC, ki je bila tudi v Šarčevi vladi, opozarjali na to, je dodala.

Opozicija z drugega brega

Poslanske skupine opozicijskih strank so bile v predstavitvi stališč neusmiljene in nekatere tudi niso varčevale z besedami, kot so kraja, kriminal in vojno dobičkarstvo. Zahtevale so, da se sumi nepravilnosti raziščejo.

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec je v imenu poslanske skupine LMŠ spomnil, da je razloge za odstop s premierskega položaja pojasnil že proti koncu februarja. Vlada ni imela več osnovnih pogojev za delovanje, je spomnil in ovrgel očitke iz koalicije, da je pobegnil pred bližajočo se epidemijo covida-19. 

Že v prejšnjem mandatu so po njegovih besedah prepovedali obiske v domovih starejših, uvedli kontrolo na mejah in odpovedali večje prireditve ter začasno zaprli šole in vrtce. Že konec januarja pa se je sestala tudi koordinacijska skupina, ki je delala na medresorski ravni in se aktivno pripravljala na to, da se bo razglasila epidemija, je povedal. 

Vladno poročilo, ki ga obravnavajo, pa po njegovi oceni "ni vredno papirja, na katerem je natisnjeno". Vlado, ki jo je vodil, namreč obtožuje nevestnega ravnanja, medtem ko je ravnanje aktualne vlade predstavljeno kot "briljantno", je dejal. 

Po mnenju SAB je koalicija zlorabila epidemijo za vojno dobičkarstvo, nekateri posamezniki pa so nekontrolirano zapravljali javna sredstva. "V kriznih časih je treba varčevati, ne pa zapravljati davkoplačevalskega denarja," je dejal Marko Bandelli. Po njegovih besedah se morajo raziskati vsi vidiki pri nakupih zaščitne opreme, in sicer tako aktualne kot prejšnje vlade. V primeru ugotovljenih kršitev pa je treba kršitelje po mnenju SAB poklicati na odgovornost. 

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je po navedbah Levice trdil, da do nakazil avansov sploh ne prihaja. S takimi navedbami pa je lagal, je dejal Miha Kordiš. Druge države so po njegovih besedah pri nakupu zaščitne opreme v boju proti covidu-19 uporabile svoje diplomatske mreže in tudi Slovenija bi to lahko naredila, a ni hotela. "Provizije boste vrnili z obrestmi," je zatrdil. 

V SD pa so izpostavili, da je po ustavi DZ nadrejen vladi, vlada pa je odvisna od njegove podpore. Postopek, povezan z obravnavo poročila v DZ, je bil po besedah Soniboja Knežaka v nasprotju s poslovnikom DZ, saj so imeli poslanci za preučitev besedila le dva dni časa. Vladajoči so namerno spregledali delitev oblasti in povozili ustavni red, je menil.