Kačja slina

Nadvse uspešni v boju proti virusu, a jih je ta teden doletela druga poguba, umrlo je najmanj 20 ljudi

S.R.
14. 5. 2020, 17.15
Posodobljeno: 14. 5. 2020, 17.42
Deli članek:

Po zaprtju varilnic je alkohol s črnega trga v prerani grob poslal najmanj 70 Mehičanov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Od konca aprila je v Mehiki zaradi uživanja cenenega, doma pridelanega alkohola umrlo najmanj 70 ljudi. Oblasti domnevajo, da je to posledica strogih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, med katerimi so se znašli tudi nekateri zakoni, namenjeni omejitvi uživanja alkohola. Nekatere lokalne in zvezne vlade so namreč med pandemijo prepovedale prodajo alkohola, da bi ljudi odvrnile od zbiranja na javnih mestih in prirejanja zabav. Lonček je pristavila tudi mehiška vlada, ki je varilnice in varjenje piva razvrstila v nenujne dejavnosti, zaradi česar so morale zapreti vrata, sledilo pa je veliko pomanjkanje piva. Mehičani so zato začeli še bolj množično posegati po izdelkih na črnem trgu, ki ga seveda nihče ne nadzira. 

V kraju Chiconcuautla prisegajo na »refino«

Smrti ali vsaj hude zastrupitve zaradi doma destilirane kačje sline in drugih zvarkov v Mehiki sicer niso nič neobičajnega. Nezakonita trgovina z alkoholom cveti, na trgu pa se pogosto pojavi sumljiva roba, a je število z alkoholom povezanih primerov smrti v zadnjih dveh tednih vseeno nenavadno poskočilo.

Samo v revnem gorskem kraju Chiconcuautla v zvezni državi Puebla, ki je bil nadvse uspešen v boju s covidom-19, je ta teden umrlo 20 ljudi. Gre za kraj s približno 12.000 prebivalci, večina od katerih dela na okoliških plantažah kave, čilija in paradižnika. Zabeležili niso niti enega primera okužbe z novim koronavirusom, a jih je ta teden doletela alkoholna poguba, cenen domač zvarek, imenovan »refino,« ki je na območju sicer prisoten že leta. Po grlu so ga zlivali v nedeljo, ko so v Mehiki slavili materinski dan, v ponedeljek so zabeležili prvo smrt, celotna dvajseterica pa je bila do konca srede že pod rušo. V vsej zvezni državi so samo ta teden zabeležili najmanj 35 smrtnih primerov zaradi zastrupitve z alkoholom. V zvezni državi Jalisco jih je umrlo najmanj 28, tam prisegajo na domač zvarek, imenovan »El Chorrito.« Najmanj sedem jih je umrlo tudi v Jukatanu. V vseh primerih se je v pijači najverjetneje znašel metanol.