Jelko pričakuje

Kmalu se bomo lahko zbirali v skupinah do 50 ljudi

B.K./STA
14. 5. 2020, 13.40
Posodobljeno: 14. 5. 2020, 14.07
Deli članek:

Vladni govorec Jelko Kacin je dejal, da se notranje ministrstvo trudi čim prej sprejeti dopolnitev odloka o prepovedi zbiranja na javnem mestu, ki bi po novem dovoljeval zbiranje do 50 ljudi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Sem dobil kar nekaj vprašanj nevest, ki so izjemno občutljive, ker leto ali dve vnaprej načrtujejo dogodek, ki je zdaj padel v epidemijo covida-19," je na današnji novinarski konferenci povedal Kacin in spomnil, da so poroke dovoljene, število navzočih pri obredu pa je zaenkrat precej omejeno. Zato bodo na notranjem ministrstvu kmalu odlok dopolnili. "Pričakujem, da bo minister Aleš Hojs lahko podpisal spremembe odloka v nekaj urah," je dejal. 

Zajem zaslonske slike
Vladni govorec Jelko Kacin.

"Skupno vsem prizadevanjem je, da bi bilo zbiranje omejeno na največ 50 ljudi. Od sedanjih omejitev je na 50 velik korak naprej," je izpostavil.

Med emocijami in razumom se je treba po njegovih besedah vedno odločiti za slednjega. Kako hitro bo sproščeno še kaj več, pa bo Kacinovih besedah še ni znano. "Pričakujem, da bomo prihodnji teden že v popolnoma drugi situaciji, kar bo pomenilo tudi precej možnosti, da se z zmanjšanim obiskom v avditorijih zažene kakšna kinodvorana, kakšno gledališče," je dodal.

Kacin se je odzval tudi na aplikacijo za mobilne telefone, ki bo omogočila spremljanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Ta bo registrirala navzočnost telefona, katerega lastnik je okužen. "Naš telefon ne pove, kje je ta telefon, nam pa pove, kdaj smo ga srečali. In na podlagi opozorila se moramo pogledati v ogledalo in ugotoviti ali nas je virus oplazil in konzultirati zdravnika," je pojasnil. Slovenija sicer aplikacije ne bo razvijala sama. Išče se evropska rešitev, je dejal Kacin.