Katy Perry

Pevka bo plačala več milijonov za plagiat

N.S.
3. 8. 2019, 07.30
Deli članek:

Sodišče v Los Angelesu je odločilo, da je pesem Dark Horse ameriške pevke Katy Perry iz leta 2013 plagiat, saj je preveč podobna pesmi Joyful Noise raperja Marcusa Graya iz leta 2009, ki nastopa kot Flame.

Reuters
Glede na to, da je težka več milijonov, ji ne bo težko plačati kazni.

Katy Perry in producent Dr. Luke bosta očitno morala kar globoko seči v žep, saj je sodišče v Los Angelesu odločilo, da je njena pesem Dark Horse plagiat.

Njuna uspešnica naj bi bila preveč podobna pesmi Joyful Noise krščanskega raperja Marcusa Graya, poznanega po imenu Flame. V nekaj tednov trajajočem sojenju so Grayevi odvetniki trdili, da je praktično polovica pesmi Dark Horse precej podobna njegovi pesmi Joyful Noise, hkrati pa Perryjevi očitali, da ustvarja lažne povezave pesmi Joyful Noise s protikrščanskim čarovništvom, poganstvom, črno magijo in posnetki iluminatov, ki jih je sprožila njena pesem. Flame je tudi trdil, da je pesem Perryjeve uničila njegov ugled v svetu krščanske glasbe, saj ljudje zdaj njegovo skladbo povezujejo z njeno.

Profimedia
Njen plagiat povezujejo tudi z iluminati, kar naj bi raperja zelo zmotilo.

ODŠKODNINA BO VISOKA!

Pevkina odvetnica Christine Lepera je v zagovoru dejala, da »si skušajo prilastiti osnovne gradnike glasbe, abecede glasbe, ki bi morale biti na voljo vsem«. Katy v zadnji fazi sojenja ni bila prisotna, a je pretekli teden vztrajala, da pesmi Joyful Noise ni še nikoli slišala, svojo melodijo pa prvič, ko ji jo je poslal producent Dr. Luke. To naj bi se zgodilo na dopustu v njeni rodni Santa Barbari v Kaliforniji, besedilo pa je napisala v štirih urah. Kolikšnega izplačila se lahko nadeja Flame, je težko reči, je pa dejstvo tudi podatek, da ima njegova pesem na YouTubu nekaj več kot 2,6 milijona ogledov, pesem Perryjeve pa skoraj tisočkrat več, kar 2,6 milijarde. Člani porote bodo zdaj po razglasitvi odločili, koliko bo morala pevka plačati zaradi kršitve avtorskih pravic, na odločitev pa bo treba torej še počakati.