Kraljeva poroka

V ŽIVO: Harry in Meghan pred oltarjem

G.G./STA
19. 5. 2018, 08.55
Posodobljeno: 19. 5. 2018, 21.27
Deli članek:

Prišel je dan kraljeve poroke. Britanski princ Harry se bo oženil z nekdanjo ameriško igralko Meghan Markle.

Reuters
Ob poostrenih varnostnih ukrepih bo poroko znotraj grajskega obzidja opazovalo več kot 2000 ljudi, še več deset tisoč pa si jih bo mladoporočenca v živo ogledalo, ko se bosta s kočijo po obredu popeljala po Windsorju.

V zadnjih dneh se je ugibalo, ali bo nevesta ob sebi imela očeta, ki je doživel srčni infarkt. Ne bo, Thomas Markle je ostal v bolnišnici. Do oltarja jo bo zato pospremil Harryjev oče, princ Charles. Marklova je druga ameriška ločenka in prva nevesta z afroameriškimi koreninami, ki se bo poročila v britansko kraljevo družino.

Prvi gostje so na območje Windsorskega gradu prispeli že ob 9. uri po lokalnem času, kot zadnja je prispela kraljica Elizabeta II., poroke se udeležuje tudi njen soprog, princ Philip.

Med prispelimi povabljenci je tako med drugim že kar nekaj zvezdnikov, med njimi kraljica ameriške televizije Oprah Winfrey, britanski igralec Idris Elba, ameriški igralec George Clooney, britanski nogometaš David Beckham s soprogo Victorio in britanski pevec James Blunt.

Reuters
Med povabljenimi sta tudi igralec Idris Alba, njegova partnerka Sabrina Dhowre in Oprah Winfrey.

Par bo v kapeli svetega Jurija na Windsorskem gradu poročil canterburyjski nadškof Justin Welby. Po obredu, ki bo predvidoma trajal eno uro, pa se bosta mladoporočenca s kočijo popeljala še zunaj grajskega obzidja.

Harry in Meghan bosta po poroki nosila naziv vojvoda in vojvodinja Sussexa, so še danes sporočili iz Buckinghamske palače. 

Reuters
Navijači so prebedeli noč.

Britanske varnostne sile že nekaj tednov skrbijo za varnost v mestu Windsor, ki bo danes še posebej okrepljena. Policija je namreč podrobno pregledala prav vsak kotiček mesta, da zagotovi varnost kraljevi družini in tisočem obiskovalcev, postavili pa so tudi številne barikade ter namestili kamere.