kremast

Grški ali navadni jogurt? Razlika?

Z.F./Novice Svet24
19. 5. 2018, 09.00
Deli članek:

Če sta bila nekoč zelo popularna navadni jogurt in kefir, je danes tisti, ki kraljuje med mlečnimi izdelki, zagotovo grški jogurt. Razlika med navadnim in grškim je sicer precejšnja, a priprava precej preprosta.

Dreamstime
Razlika med grškim in navadnim jogurtom je v sirotki, ki je grški jogurt vsebuje bistveno manj.

Zagotovo ste tudi vi že zasledili recepte, ki omenjajo grški jogurt. Namesto tega pa izbrali navadnega, a rezultat gotovo ni bil tak, kot ste ga pričakovali. Razlika je predvsem v strukturi pa tudi količini mlečne maščobe. V nadaljevanju vam razkrivamo, kako ga lahko pripravite sami, nismo pa pozabili dodati tudi nekaj okusnih receptov.

V ČEM JE RAZLIKA?

Razlika je v prvi vrsti pri izdelavi. Grški jogurt dobijo s postopkom odcejanja, odstrani se namreč sirotka, zaradi česar je jogurt bolj gost, kremast in smetanast ter skoraj podoben mlademu siru, a ga svežina okusa in struktura še vedno uvrščata k jogurtu. Pravi grški jogurt je precej bolj masten, saj vsebuje tudi do 10 odstotkov maščob, medtem ko večina naših jogurtov vsebuje največ 3,5 odstotka maščob. Seveda boste na policah našli tudi takšnega z manj maščobami, a okus in struktura niti približno ne bosta enaka.

Dreamstime
Praviloma je grški jogurt narejen iz ovčjega mleka, a večina proizvodov, ki jih danes najdemo na policah, je narejenih iz kravjega mleka.

SESTAVA

Grški jogurt je praviloma izdelan iz ovčjega mleka, a večina proizvodov, ki jih danes najdemo na policah, je narejenih iz kravjega mleka ali mešanice kravjega in ovčjega mleka. Vsebuje ogromno kalcija, bogat pa je tudi s probiotiki in beljakovinami. V primerjavi z navadnim jogurtom vsebuje manj sladkorja, zato je odlična izbira tako za zajtrk, malico ali večerjo. Še ena prednost, ki je ne smemo pozabiti, grški jogurt se pri segrevanju ne sesiri. Zato je primeren dodatek v juhah pa tudi omakah, namesto kisle smetane. Prav tako pa je zelo uporaben kot nadomestek sladke smetane ali maskarponeja. Dodajte mu le nekaj žlic sladkorja ali medu, primešajte nekaj sadja in pripravite sočne sladice. Odlično se bo odrezal tudi pri pripravi krem in v sladicah, ki se pripravljajo v kozarcih, zato pogumno posezite po njem in si ga privoščite z veliko žlico.