Sopranos

»Vse skladbe, ki jih ustvarimo, izhajajo predvsem iz nas samih «

Alesh Maatko
26. 6. 2024, 21.15
Deli članek:

Priljubljena skupina Sopranos, ki jo sestavljajo Alenka Husič, Iris Ošlaj, Aleš Zibelnik, Frenk Nova in Dejan Tabor, je že v polnem zagonu vročega poletja. Glasbeniki so namreč pred tem potrebovali nekaj časa, da so po napornih dveh letih poiskali navdih za ustvarjanje, se zaprli v studio in se prepustili ustvarjanju novih pesmi, ki jih v prihodnje ne bo (z)manjkalo.

Promocijski material
Sopranos

Če se ne motim, že kar lep čas niste izdali novih pesmi. Je tu kakšen poseben vzrok?
Alenka: Ideje za pesmi skoraj vedno so, so pa verjetno naši okusi in pa želja, kaj lansirati naprej, postali toliko bolj zahtevni, da se kakšen projekt zaradi tega malenkost bolj zavleče. Sicer pa nikoli ne delamo s točno določenim načrtom, koliko pesmi bomo izdali na leto, dejstvo je, da v svet pošljemo nekaj novega, ko res čutimo, da smo naredili izdelek, s katerim smo vsi maksimalno zadovoljni.
Iris: Zase lahko rečem, da sem potrebovala to pavzo, da sem se malo zresetirala od sprememb na osebnem področju. Ločitev je čustveno naporna sprememba in v tem času se enostavno nisem mogla enako sproščeno predajati glasbi in ljudem. Zdaj, ko smo zadihali prav vsi člani družine, je pa toliko lepše spet kaj novega ustvariti.
Frenk: Pesmi pišemo ves čas, za izdajo skladbe in videospota je pa pač potreben pravi trenutek. Čas je najbolj ključen za vsakega člana posebej v bandu, vsi igramo že več desetletij, skupaj pa 16 let. Imamo družine, otroke, vnuke, tudi starše, na kratko družine, ki nam pomenijo največ, saj nas konec koncev brezmejno podpirajo. Tako da je fer, da kadar je le mogoče, izkoristim čas z njimi. Vmes pa predvsem veliko igramo na porokah celo sezono, večjih poslovnih zabavah in tudi drugih zabavah. Pa če še vključimo nekaj koncertov, je 365 dni premalo za vse.

Sara Golob
Energični Sopranosi so z anovo skladbo Nekaj lepega posneli tudi videozgodbo.

Omenili ste koncerte, nastope ... jih je veliko?
Iris: V poletni sezoni smo na turbo obratih. (smeh) In vsekakor nam, ne glede na tempo in odgovornost, ki jo nosimo, nastopi predstavljajo odklop in so nam v največje veselje. Če pomislim za nazaj, ko sem šla čez najtežje obdobje, so me Sopranos in vedno dobra družba okrog nas držali pokonci in mi vlivali upanje za naprej.

Te dni je zaživela vaša nova skladba, ki vam je, tako ste dejali, pisana na kožo. Kaj ima ta pesem, česar druge nimajo?
Iris: Pesmi, ki jih pišemo, izhajajo predvsem iz nas. Iz naših osebnih doživetij, našega prijateljstva, drug drugega čutimo in vemo, kaj se s kom dogaja. Nič kaj lahko obdobje iskanja in borbe s časom in vložki nas je vse zaznamovalo in na neki način transformiralo. V tem obdobju smo si morali dati več prostora in na koncu smo prišli do zaključka, da vztrajamo skupaj, ne glede na karkoli. Še vedno si naredimo najlepše trenutke skupaj. Iz vsega tega je nastala res posebna pesem – Nekaj lepega – ki je plod celotnega banda.
Frenk: Ta pesem ima vse, vsi smo jo pisali, vsi pojemo, je ena naših najbolj poletnih in udarnih skladb s hitrim tempom. Je polna ljubezni in življenjskega navdiha, zelo plesna, zato skači, Slovenija.

Če se ne motim, je skladba dobila tudi videozgodbo. Nam lahko poveste nekaj več o snemanju.
Iris: Ujeli smo čudovit dan s prekrasno ekipo. Koncentracija je bila od jutra do večera na višku in prav vse smo izpeljali v enem samem dnevu. Ob tej priložnosti so se nam pridružila dekleta iz Zumbalicious Crew, ki so dodala pravo mero nalezljive plesne energije. Tako da si nujno poglejte spot in se naučite luštno koreografijo. Zahvaliti se moramo glavnima akterjema, ki sta vse skupaj ujela v kamero – Nikola Janušić in David Janušić – naše prvo sodelovanje nam je v velik ponos. Spot je barvit, poleten, energičen, posnet je bil v prelepih kulisah Primorske in Zambratije. Nadvse zabavna je bila tudi vožnja s fordom raptorjem, ko smo bili vsi naloženi na zadnji del, Frenk pa je imel kar malo težko nogo. (smeh) Veter v laseh, dobra družba, morje in fajn muzika, kaj je lepšega?

Naslov skladbe je, kot ste že omenili, Nekaj lepega. Kaj je za vas osebno »nekaj lepega«?
Alenka: Mnogo stvari je lepih, ne bi mogla reči, katera stvar mi je najlepša. En trenutek je lahko lep družinski izlet, lepo je lahko druženje z osebami, ki jih imaš rad. Ali pa je nasploh lahko lepo, ko posnameš novo pesem, ki jo zaokrožiš z lepo video zgodbo.
Iris: Hud špil, ko smo od prvega do zadnjega v pravem elementu, ko se pesmi pojejo na vsa grla; terasa, sonček, kozarček dobrega vina v dobri družbi. Osvojen hribček in petje ptic. Objem in sladek poljubček od hčerke in sina, kar mi predstavlja češnjo na vrhu torte – domačo bazo.
Frenk: Lepota je kot ljubezen, velja za vse ljudi, živali, stvari, hribe, doline, morja, velja vse čase ... cel naš planet je lepota. To je sporočilo naše pesmi.

V 16 letih delovanja ste nanizali vrsto lepih uspešnic. Katera je vam najljubša ter katera poslušalcem?
Alenka: Vse pesmi, ki smo jih doslej izdali, nosijo neko lepo zgodbo ali spomin. Naj bo to naša prva udarna uspešnica Song za vse ljudi, ki mi je še danes zelo ljuba, iskrena in čutna Isto ime, ki smo jo namenili in posvetili mladoporočencem, ki jim igramo številna leta, ali pa barvita in energična Nimam skrbi. Vselej poudarjam, da imam rada hitre ritme, če pa bi že morala izbirati, bi v tem trenutku izbrala čutno balado Ukradi me nazaj. Pri poslušalcih nekako najbolj izstopata Isto ime kot tudi Nimam skrbi.
Frenk: Meni so naj Spontano, Nimam skrbi, Isto ime, Edina, Song za vse ljudi ... kaj pa vem, na naših koncertih vse zvenijo dobro in vsakič drugače. Mislim pa, da sta se pri ljudeh najbolj zasidrali Nimam skrbi in Isto ime.
Iris: Prav vsaka je po svoje lepa. Kakorkoli pogledam nazaj, menim, da ves čas delamo kakovostno in poslušljivo glasbo. Nimam skrbi pa nas je dokončno postavila na zemljevid slovenske scene.

Kaj torej lahko pričakujemo od Sopranosov to poletje?
Alenka: Zdaj promoviramo nov singel Nekaj lepega, predstavili pa ga bomo tudi v bolj akustični verziji in se nasploh posvetili nastopom, ki so pred nami čez celo poletje. Predvsem pa se koncentriramo in pripravljamo raznolik akustični program za prihajajočo jesen oziroma zimo.
Iris: In seveda že pripravljamo novo avtorsko glasbo, veliko je bo. (smeh)