Pekoče

Se Danci res bojijo začinjene hrane?

A. M.
12. 6. 2024, 08.01
Posodobljeno: 12. 6. 2024, 08.12
Deli članek:

Danska je odpoklicala več izdelkov južnokorejskega podjetja Samyang, ker naj bi visoka vsebnost kapsaicina v njih predstavljala nevarnost za potrošnike. Gre za ramen rezance, ki se prodajajo v paketkih za hitro pripravo.

Samyang
Trikratno pekoči ramen rezanci so za Dance preveč.

Umikajo tri ognjene okuse Samyang instant ramen linije – trikratno začinjen pekoč piščanec, dvakratno začinjen pekoč piščanec in vroča piščančja enolončnica.

Danska agencija za hrano je v torek objavila odpoklic in opozorilo ter potrošnike pozvala, naj omenjene izdelke, če jih imajo doma, zavržejo. Zaenkrat ni znano, ali je ukrep sprožila dejanska prijava po zaužitju ali je odločitev preventivna. Odločitev temelji pretežno na oceni danske uprave za varno hrano, ki je ocenila, da so vsebnosti kapsaicina v enem paketu "tako visoke, da predstavljajo tveganje za akutno zastrupitev potrošnika". Dodatno so poudarili varnost otrok, ki jim lahko zelo začinjena hrana huje škodi.

Obvestilo je na spletu sprožilo burno razpravo s številnimi zabavnimi odzivi ljubiteljev pekoče hrane. Mnogi trdijo, da Danci slabo prenašajo začimbe in nimajo okusa. "Imel sem prijatelja iz Danske, ki je menil, da so pohani škampi z malo mletega popra preveč začinjeni. Nisem presenečen, da pekoč ramen vidijo skoraj kot strup," se je glasil eden najbolj všečkanih komentarjev na to tematiko v spletnem forumu Reddit.

Ni jasno, ali so bili rezanci odpoklicani tudi v kateri drugi državi. Zdi se, da drugje po vsem svetu niso izdali dodatnih varnostnih opozoril.