Odtujeni dedek

Vojvoda Harry svojemu bolnemu očetu omogoča stike z vnukoma zgolj po video klicu

U.C.
10. 6. 2024, 16.14
Posodobljeno: 10. 6. 2024, 18.32
Deli članek:

Britanski kralj Karel III. obžaluje, da svojih vnukov princa Archieja in princese Lilibet ne more videti bolj pogosto. 75-letni britanski kralj je do sedaj 3- letno princeso Lilibet v živo videl zgolj enkrat, 5-letnega Archija pa zgolj nekajkrat.

Profimedia
Kralj Karl III. bi rad zgradil odnos z svojima vnukoma.

Britanski monarh naj bi bil nezadovoljen s tem, da vidi svoje vnuke zgolj na občasnem video klicu, in zdaj upa, da bo bolj prisoten v njunih življenjih. Čeprav kralj pozdravlja kakršen koli stik, tehnologija ne more nadomestiti izgube bližine.

Komentator življenja na britanskem dvoru Michael Cole je za Mailonline povedal: »Kralj čuti pomanjkanje bližine s svojimi kalifornijskimi vnuki. Na njegovo lastno otroštvo je vplivala dolga odsotnost njegovih staršev na obsežnih turnejah po Commonwealthu - nekatere so trajale tudi šest mesecev. Zato sta s princeso Diano svojega otroka princa Williama vzela s seboj na prvo turnejo po Avstraliji in Novi Zelandiji takoj po njegovem rojstvu. Potem pa se je zaradi prepada, ki je z leti nastal med njim in Diano, njegov odnos z lastnimi sinovi poslabšal.«

Profimedia
Vojvoda Harry s Meghan in otrokom.

Cole je nadaljeval: "Antipatija med princem Harryjem in njegovo ženo Meghan ter kraljevo družino je ustvarila globok prepad med družinskimi člani, zaradi katerega so normalni družinski odnosi tako obremenjeni, da so skoraj nemogoči. Napetosti so se samo povečale z vsako napisano ostro besedo in krutim stavkom, ki sta ga Harry in Meghan izrekla o njegovem bratu princu Williamu, svakinji Catherine in njegovi mačehi kraljici Camilli." Povedal je še: "Sredi tega spora v najbolj znani družini na svetu sta dva nedolžna mlada otroka, ki odraščata brez pravega stika s svojimi kraljevimi bratranci v Veliki Britaniji, da ne omenjam njunega dedka, glave družine, kralja. Ta se zdravi zaradi neopredeljenega raka in bi bil vesel veselja in tolažbe, ob obisku svojih vnukov.«

Odnosi med Harryjem in Karlom so se zaostrili, potem ko se je vojvoda z ženo Meghan in njuno družino preselil v Kalifornijo. Nazadnje sta se kralj in vojvoda srečala kmalu po tem, ko je kralj februarja objavil diagnozo raka in je Harry odhitel k očetu v London. Po tem srečanju je Harry v intervjuju namignil, da bi lahko diagnoza raka privedla do sprave s Karlom. Vojvoda je dejal: "Rad imam svojo družino in sem hvaležen, da sem lahko nekaj časa preživel z očetom." Obisk je takrat trajal le približno 45 minut. Ob naslednji priložnosti, ko bi se lahko srečala v živo, pa je bil kraljev urnik prenatrpan.