zmagovalci BAFTA

Filmska uspešnica Oppenheimer znova na vrhu

S.Č.
19. 2. 2024, 13.04
Posodobljeno: 19. 2. 2024, 14.28
Deli članek:

Na nedeljski podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta je slavil epski film o očetu atomske bombe Juliusu Robertu Oppenheimerju režiserja Christopherja Nolana.

Profimedia
Zmagovalec je Oppenheimer.

Na svečani podelitvi britanskih filmskih nagrad BAFTA je zazvenela melodija zmage za film, ki raziskuje življenje in delo Julija Roberta Oppenheimerja, očeta atomske bombe, pod režisersko taktirko Christopherja Nolana. Ta epski film je zasijal kot nesporni zmagovalec večerja, prejel kar sedmih prestižnih nagrad BAFTA, med drugim za najboljši film, režijo, igralca in stranskega igralca.

Christopher Nolan, mojster britanske filmske ustvarjalnosti, je stopil na oder in izrazil hvaležnost vsem, ki so podprli film, izpostavil pa je tudi njegovo temno in intenzivno naravo. Poleg tega je izrazil priznanje prizadevanjem za mir, ki jih zagovarjajo organizacije za jedrsko razorožitev.

Profimedia
Na BAFTi se je pojavil tudi princ William.

Robert Downey Jr. je bil kronan za svojo vlogo v filmu kot vodja Komisije za atomsko energijo Lewisa Straussa. Film je osvojil tudi nagrade za fotografijo, glasbo in montažo.

Emma Stone je bila razglašena za najboljšo igralko za svojo vlogo v filmu "Nesrečna bitja", ki je prevzela še pet nagrad BAFTA, med drugim za kostumografijo, scenografijo in vizualne učinke. Nagrado za najboljšo žensko stransko vlogo je prejela Da'Vine Joy Randolph za njeno vlogo učiteljice v filmu "Bartonova akademija".

Nagrado za izvirni scenarij je prejel film "Anatomija padca", medtem ko je film "Interesno območje" pobral nagrade za najboljši britanski film, najboljši film, ki ni posnet v angleškem jeziku, in zvok.