Nagrada emmy

Anže iz Ljubljane ob boku Hansa Zimmerja nominiran za pomembno nagrado

P.K.
24. 7. 2023, 09.33
Posodobljeno: 25. 7. 2023, 11.47
Deli članek:

Ste vedeli, da imamo Slovenci glasbenega umetnika, ki ustvarja z enim največjih imen filmske glasbe Hansu Zimmerju, z oskarjem nagrajenim skladateljem? Nasmiha se mu prestižna nagrada emmy, s tem pa bi postal drugi Slovenec, ki bi prejel zlati kipec. Prvega je namreč pred leti prejel legendarni režiser na TV Slovenija Stane Škodlar.

Osebni arhiv
Anže Rozman z zaročenko in soavtorico glasbe za dokumentarec.

Ljubljanski skladatelj Anže Rozman je bil nominiran za prestižno nagrado primetime emmy za svoje glasbeno delo za dokumentarno serijo Prehistoric Planet. Rozman je v tem projektu moči združil s svojo zaročenko in skladateljico Karo Talve ter svetovno priznanim in z oskarjem nagrajenim skladateljem Hansom Zimmerjem.

Za dokumentarec so ustvarili glasbeno podobo, ki je vključevala uporabo unikatnih inštrumentov iz fosilov in kosti. Sicer tekmujejo v katergoriji Izjemna glasbena kompozicija za dokumentarno serijo ali posebno oddajo, ali so emmyja prejeli, pa bodo izvedeli septembra.

Rozmanu so se s sodelovanjem z Zimemerjem uresničile življenjske sanje, saj je njegove glasbene mojstrovine občudoval že kot otrok. Spominja se, kako je z družino sedel pred televizorjem in gledal filme, kot so Gladiator in The Rock, za katere je glasbo ustvaril prav Zimmer.

(Ne)naključno srečanje

Anžetova in Hansova pot se je prekrižala med njegovim študijem, ko je dobil priložnost, da v londonskem Air Studios snema svojo magistrsko skladbo. Prav v tem času sta za film Interstellar v njem snemala tudi Hans Zimmer in Christopher Nolan. Anže je to priložnost izkoristil na najboljši možen način, saj je ogovoril Zimmerja, z njim delil kosilo in mu kasneje poslal svojo magistrsko skladbo. To je bil začetek zgodbe, ki je sčasoma pripeljala do Anžetove selitve v Los Angeles, kjer je kot skladatelj začel delati v Hansovem studiu Bleeding Fingers.

Anže je dejal, da je izredno ponosen na glasbo, ki so jo ustvarili; še posebej mu je v čast nominacija za emmyja, ki so oskarji televizijske industrije. "Nominacija pomeni, da so člani znotraj glasbeno-filmske industrije našo glasbo prepoznali kot eno izmed najboljših v letošnjem letu. Se moram kar uščipniti," je strnil svoje občutke ob tako pomembni novici.