Njen recept

Tanja Žagar na morju peče figovo pito

M. T. V.
28. 6. 2023, 15.55
Deli članek:

Pevka je s svojimi sledilci delila recept za slastno sladico, ki jo je 'izumila' v svojem morskem domovanju.

Facebook
Tanja Žagar in njena 'figa miga' pita.

Da je naša pevka Tanja Žagar tudi izvrstna kuharica, ni nič novega, prav tako ne, da najbolj uživa prav v peki slaščic. S svojimi sledilci na družbenih omrežjih pogosto deli kak recept, ki jo še posebej navduši, in tako je zdaj razkrila, kako je na morju pripravila figovo pito, ki jo je poimenovala kar 'figa miga'. »To pa zato, ker sem jo pripravljala ob glasbi in zraven ves čas plesala. In ker je res fantastična, predvidevam, da je k temu vsaj malo pripomogel tudi moj miga del,« se smeji Tanja, ki bo to soboto praznovala 41. rojstni dan.

Tukaj je recept za njeno 'figa miga' pito:

Sestavine za testo: 300 g moke, ščepec soli, 150 g hladnega masla, 1 rumenjak, 1 celo jajce. Moko in sol zmešaš, dodaš na koščke narezano maslo. S prsti na hitro razdrobiš maslo in moko ter na sredini narediš jamico. Rumenjak, celo jajce in sladkor zmešaš z metlico, da dobiš gladko zmes, ki jo vliješ v jamico, nato pa na hitro zgneteš testo. Zaviješ ga v folijo in ga daš za 30 minut v hladilnik, nato paz njim obložiš okrogel pekač in ga nekajkrat prepikaš z vilicami.

Nadev: pet velikih fig narežeš na zelo male koščke in jih skuhaš v sladkorju (količina poljubna, odvisno, kako sladko pito želite), ki mu dodaš en vanilij sladkor. Ko so fige pokuhane, zmes zmiksaš s paličnim mešalnikom malo in dodaš listič želatine. Nadev premažeš čez testo ter posuješ z dvema na majhne koščke narezanima svežima figama. Ker je imela Tanja v hladilniku še nekaj jagodne marmelade, jo je zmešala z medom in še to pokapala po piti. Pečeš 35 minut na temperaturi 175 stopinj.

»Povem vam, da je ta moja figa miga res prva liga,« pravi Tanja. Ne dvomimo, da so njena otroka, Marina in Karel, ter partner Miki Šarac sladico z veseljem pohrustali.