Z glasom Johna Lennona

Prihaja zadnja pesem Beatlesov, posneta je s pomočjo umetne inteligence

M. T. V.
13. 6. 2023, 15.07
Posodobljeno: 13. 6. 2023, 15.09
Deli članek:

Paul McCartney je napovedal »novo in zadnjo pesem skupine«, ki so jo dokončali po desetletjih, v njej pa je tudi glas pokojnega Johna Lennona.

Profimedia
Skupina The Beatles leta 1963

Nova tehnologija omogoča marsikaj, tako bomo z njeno pomočjo dobili tudi novo in zadnjo pesem skupine Beatles, je napovedal sir Paul McCartney. Z uporabo umetne inteligence so iz demo posnetkov, starih več desetletij, 'izvlekli' glas pokojnega Johna Lennona in dokončali pesem. »Pravkar smo jo zaključili in bo izdana še letos,« obljublja Paul. Čeprav še ni izdal naslova pesmi, oboževalci Beatlesov sklepajo, da gre za kompozicijo Now and Then iz leta 1978. To je ena od pesmi, posnetih na kaseti, ki jo je Lennon naslovil Za Paula. Kaseto, na kateri so pesmi, ki jih prepeva za svojim klavirjem, je posnel malo pred smrtjo, nato pa jo je njegova vdova Yoko Ono predala Paulu.

Ideja, da bi lahko za kaj takšnega uporabili umetno inteligenco, se je porodila med snemanjem dokumentraca The Beatles: Get Back režiserja Petra Jacksona. Tam so umetno inteligenco uporabili, da so glasove članov skupine ločili med sabo in izrezali šume iz ozadja. S podobno tehnologijo je McCartney na zadnji turneji lahko zapel duet z Lennonom.