Krafft

FOTO: Slovenska igralska smetana v Kranju

M. T. V.
12. 6. 2023, 19.29
Deli članek:

V soboto se je z zvezdniškim obiskom začel 3. Kranjski igralski filmski, ki prinaša 16 celovečernih filmov in zanimive brezplačne filmske dogodke za mlade in stare.

Maša Pirc
Dve legendi: Miki Manojlović in boris Cavazza

V soboto je predsednica republike Nataša Pirc Musar odprla 3. Kranjski igralski filmski festival Krafft, ki bo potekal do 17. junija. Na odprtju, ki se ga je udeležila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, sta nagrade za življenjsko delo prejela igralca Boris Cavazza in Špela Rozin, bienalno nagrado častni lok pa plesalec in koreograf Iztok Kovač.

Maša Pirc
Špela Rozin je prejela nagrado za življenjsko delo.

Festival se je začel z mojstrskim tečajem legendarnega srbskega igralca Mikija Manojlovića, ki je prejel tudi častno nagrado zlato jabolko. Igralsko nagrado veliki plan so prejeli Tina Vrbnjak in Jure Henigman, oba za vlogi v seriji Gospod profesor, ter igralci filma Orkester, ki sta jih na podelitvi zastopala Gregor Zorc in Vesna Pernarčič. Nagrado glas risanke je prejel Jurij Zrnec, priznanje kontraplan pa Ana Lampret.

Primož Pičulin
Nagrajenci Jurij Zrnec, Iztok Kovač, Tina Vrbnjak, Maša Pernarčič, Ana Lampret in Jure Henigman.

Otvoritve so se poleg nagrajencev udeležili največji obrazi slovenskega filma, videli smo na primer lahko Domna Valiča, Roka Viharja, Ajdo Smrekar, Blaža Setnikarja, Ivo Krajnc Bagola ...

Branko Završan, predsednik Festivala Krafft, je po otvoritvi povedal: "Vesel sem, da nam je že tretje leto uspelo organizirati edini igralski filmski festival v regiji, še bolj pa, da so se nam na otvoritvi festivala pridružili igralci, ki so tako pomembno zaznamovali slovenski film in kinematografijo nekdanjega jugoslovanskega prostora, da si filma brez njih sploh ne znamo predstavljati. Režiserji ustvarjajo filme, zaradi igralcev pa radi hodimo v kino. Zato vse ljubitelje filma iz Kranja in Slovenije še enkrat vabim na projekcije."