PRVA RAZSTAVA

Brad Pitt po ločitvi za terapijo začel kipariti

M. T. V.
20. 9. 2022, 09.59
Posodobljeno: 20. 9. 2022, 10.07
Deli članek:

V finskem Sara Hildén Art Museum je igralec prvič javno na ogled postavil svoje skulpture, ki so nastale med ločitvijo od Angeline Jolie.

Profimedia
Brad Pitt

Ste vedeli, da je igralec Brad Pitt tudi kipar? Če se temu ne morete načuditi, si lahko prvič nekaj njegovih skulptur ogledate v živo v finskem Sara Hildén Art Museum v mestu Tampere. Njegova dela so del skupinske razstave s priznanim britanskim umetnikom Thomasom Houseagom in avstralskim glasbenikom Nickom Caveom.

58-letni Pitt je na odprtju dejal, da je bolj kot ne samouk, med njegovimi devetimi razstavljenimi deli pa so mavčna telesa, hiše iz prozornega silikona, prestreljene z različnim strelnim orožjem ter njegovo prvo kiparsko delo z naslovom House A Go Go iz leta 2017, narejeno iz okruškov lesa.

Jussi Koivunen/Sara Hildén Art Museum
Nick Cave, Thomas Houseago in Brad Pitt med svojimi deli.

»Za Nicka in zame je to popolnoma nov svet in najina prva razstava,« pravi igralec. »Čutiva, da je to prav. Zame je kiparjenje samorefleksija. Gre za to, kje sem se zmotil v svojih odnosih, kje sem naredil napako, kje sem sokriv. Strast do kiparjenja se je rodila iz radikalnega samospraševanja, ko sem bil brutalno odkrit sam s sabo, razmišljal o tistih, ki sem jih morda prizadel, o trenutkih, ko sem vse naredil narobe.« Govori seveda o boleči ločitvi od igralke Angeline Jolie, ki se še kar vleče in še vedno javno pereta svoje umazano perilo. Že avgusta je v intervjuju za GQ priznal, da se je med ločitvijo leta 2017 zaprl v studio in ustvarjal, kar pa zanj ni umetnost, temveč »samoten, zelo tih, otipljiv šport«.