Izredno sejo, na kateri bodo razpravljali o ukrepih za omilitev posledic draginje za upravičence do otroškega dodatka, je danes sklical kolegij predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič

Kot je izpostavila generalna sekretarka vlade Barbara Kolenko Helbl, "se materialno stanje družin z otroki zaradi rasti cen poslabšuje", situacija pa da narekuje nujno ukrepanje. Vladni predlog zakona, ki ga bodo obravnavali po nujnem postopku, po njenih besedah prinaša draginjski dodatek kot socialni korektiv. V novembru, decembru in januarju tako predvideva podvojene otroške dodatke. Za njihovo izplačilo ne bo treba izdajati odločb, saj bo vezano na že obstoječe, je pojasnila generalna sekretarka.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je minuli teden povedal, da bo dodatek družina prejela za vse otroke. Če je torej družina umeščena v prvi dohodkovni razred in ima tri otroke, bo prejela draginjski dodatek v višini 368,37 evra oziroma trikrat po 122,79 evra na mesec. V najvišjem, devetem razredu, bo vsaka družina prejela po 20 evrov dodatka za vsakega otroka, je dodal. Ukrep je skupno vreden 63 milijonov evrov, po 21 milijonov evrov mesečno.

Kolegij predsednice DZ se je danes strinjal, da DZ predlog tega zakona v petek obravnava po nujnem postopku. Prižgal je tudi zeleno luč, da bo lahko odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki bo predlog pretresal prvi, sejo podaljšal v čas po 22. uri. 

Novela zakona o voznikih

Poslanske skupine so danes pri predsednici DZ sklenile še, da bo DZ vladni predlog novele zakona o voznikih obravnaval po skrajšanem postopku.

Kot je pojasnila Kolenko Helbl, gre namreč za za manj zahtevno spremembo zakona. Predlog sicer prinaša spremenjena določila za zdravstvene preglede po ugotovljeni nezmožnosti za vožnjo motornega vozila, poostren bo nadzor nad šolami vožnje, stara vozniška dovoljenja pa bodo veljavna deset let dlje, do leta 2033.