PIŠE PESMI O SVOJEM ŽIVLJENJU

Nipke izdal svoj drugi samostojni album, o svoji partnerici pa še kar molči

Marjana Tomšič Vovk
27. 5. 2022, 06.42
Posodobljeno: 27. 5. 2022, 07.05
Deli članek:

Na police končno prihaja Nipkejev drugi album Retro, ki je bil napovedan in dokončan že pred časom, a so njegov izid zaradi korone prestavili. »Album bi rad predstavil bolje, kot mi trenutne razmere dopuščajo,« je takrat dejal Boštjan Nipič. In zdaj, ko so se vrnili koncerti, je prišel tudi čas za Retro. Z njim se 41-letnik nostalgično spominja časov svojega odraščanja in hkrati pravi, da glasba, ki jo ustvarja, »ni vezana na časovno obdobje ali glasbene trende, temveč je brezčasna oziroma evergreen«.

Matic Kremžar
Nipke se šali, da je album Retro njegov drugi otrok.

Zakaj takšen naslov albuma?
Osemdeseta in devetdeseta so časi, iz katerih sem tudi jaz. Ves album je poln nostalgičnih spominov. Svojo glasbo pa tudi dojemam kot nekaj brezčasnega, saj ni vezana na nobeno obdobje, žanr ali trend, ampak ostaja za vedno, ker je narejena z dušo in za dušo.

Kako avtobiografske so pesmi na albumu?
Pesmi na albumu so seveda avtobiografske, tako kot vse moje pesmi. Pišem o sebi, svojih izkušnjah, pogledih in svojem življenju, kar se mi zdi ključno, saj želim ohraniti iskrenost med seboj in ljudmi, ki me poslušajo.

Vam je zdaj, ko je album zunaj, padla teža z ramen? Je to res kot rojstvo otroka?
No, težko bi iskreno odgovoril na to vprašanje, saj še nimam izkušnje z otrokom, a se dostikrat malo pošalim, češ da je to moj drugi otrok, saj sem na svojo glasbo močno navezan in jo imam rad.

Matic Kremžar
Izid albuma je bil zaradi korone zamaknjen za pol leta.


Spet imamo normalne koncerte. Ste si oddahnili?
Vsekakor se ob tem, ko so nas odprli, počutim bolje, a iskreno: za zdaj nisem še ravno tam, kjer bi rad bil, minilo je dosti časa, veliko stvari se je spremenilo, poslušalci so skoraj tri leta starejši, tako da z novim albumom spet tipam, kje smo.

Vaše pesmi večinoma prinašajo pomembna sporočila. Mislite, da lahko pesmi res komu pomagajo, mu odprejo oči, dajo misliti …?
No, ne vem, ali lahko komu odprejo oči, vsekakor pa se ljudje, ki se znajdejo v podobnih zgodbah, lahko poistovetijo z mano.

Hiphop velja za družbeno angažirano zvrst. Katero področje raziskujete trenutno, kaj vas zanima?
Moje pesmi večinoma opisujejo dogajanje znotraj mene samega, saj se mi zdi, da sebe najbolj poznam in sem lahko tako najbolj iskren.

Matic Kremžar
»Moj šit je retro, vintage, klasika …, moj šit bo za vedno,« poje Nipke.

Preposlušali in preizkusili ste različne zvrsti glasbe, igrate celo harmoniko. Zakaj vam hiphop najbolj ustreza?
Hiphop je glasba, ob kateri sem odraščal, je najbolj povezljiv in raznolik glasbeni žanr in mi pušča veliko prostora za izražanje.

Se kdaj srečujete s predsodki, da hiphop in rap nista »prava« glasba?
No, rap je del hiphop kulture, tako da je to praktično ista stvar, in seveda, velikokrat se srečam s takimi predsodki. Žal je to precej razumljivo, saj hiphop kultura prihaja od daleč, nam pa je bližje harmonika. (smeh)

Med korono ste se zaljubili, ste pred časom dejali. Kaj se vam zdaj dogaja na zasebnem področju? Ste še vedno srečno zaljubljeni, morda že razmišljate o poroki in otrocih?
Ja, res je, med korono sem spoznal svojo ljubezen, že nekaj časa živiva skupaj, imava dva psa, in tudi o otrocih se velikokrat pogovarjava, ampak kot sem že dejal v pesmi Všeč tko k je: »Vse ob svojem času.«

»Ko mam tebe, vem, da vse mam ... Zarad tebe se veselim, da živim.« Ali pesem Ulet u moj templ morda opisuje vašo ljubezen in je posvečena vaši partnerici?
Ne, ta pesem govori o glasbi, o studiu, našem svetem kraju, ki nam veliko pomeni. Pri partnerici in najinem odnosu pa sem črpal za pesem Skp se mava dobr, kjer govorim o najinem odnosu, o tem, kako malo je potrebno, da lahko uživamo v medsebojnih odnosih, pa naj bo to ljubezenski odnos, odnos s prijateljem, z bratom, sestro ali pa s svojim domačim ljubljenčkom.

Žiga Sever
Naslovnica plošče Retro

Kaj je za vas ljubezen in kaj vam pomeni?
Ljubezen je nekaj lepega, nekaj, kar nam lahko polepša vsak trenutek; je občutek, da te ima nekdo rad in da imaš ti nekoga rad. Je občutek vrednosti, občutek varnosti, občutek brezskrbnosti, sigurnosti in povezanosti. Meni osebno ljubezen pomeni veliko – in ne govorim samo o partnerski ljubezni, temveč ljubezni do sveta, ki me obdaja.

Mediaspeed
Vse njegove pesmi so avtobiografske, v njih piše o svojem življenju.