Ines Erbus in David Amaro

Slovenskima glasbenikoma je bliže hrvaščina

Eva Jandl
24. 5. 2022, 17.43
Posodobljeno: 24. 5. 2022, 17.48
Deli članek:

Glasbenika in dolgoletna prijatelja Ines Erbus in David Amaro sta predstavila svoj drugi duet, kjer prepevata, da je neumno biti sam.

Domen Jančič
Ines Erbus, David Amaro: Najboljša prijatelja sta že več kot 15 let.

S prvim duetom jima je uspel veliki met, na dogodku Ohridskem festivalu sta prejela posebno nagrado strokovne žirije za najboljšo pesem festivala. Povedala sta nam, zakaj sta tudi drugi duet zapela v hrvaščini in kakšno presenečenje je Ines pričakalo v Londonu, kjer sta posnela videospot.

Ines in David, posnela sta že drugi duet, energično in poskočno pesem v hrvaščini Baš je glupo biti sam. Zakaj je neumno biti sam?

Ines: Znati biti sam je lepo in ima tudi to prav poseben čar, a deliti lepe trenutke s svojimi najbližjimi je neprecenljivo, zato tudi praviva, kako zelo »glupo« je biti sam. Zakaj bi bil? Če pa se imaš lahko z nekom še toliko lepše. Oba sva veliko raje v družbi kot sama. David je tipičen zabavljač, ki ljudi okrog sebe spravlja v dobro voljo. Sama pa obožujem trenutke, preživete v družbi svojih prijateljev.

David: Do nedavnega sem mislil, da sem najraje sam, in sem tudi stremel k temu, potem pa dojel, da nisem tak in da imamo tudi ljudje na splošno radi medsebojne odnose. Zdaj lahko rečem, da je res neumno biti vedno sam. Lepo je biti z ljudmi.

Pesem sta menda ustvarila kar v avtu?

Ines: Pesem je nastala po zmagi s pesmijo Kad ti dotaknem usne na Ohridskem festivalu v Makedoniji, in v dobrem duhu smo na poti nazaj v avtu začeli ustvarjati novo melodijo. Ker sva ob promociji prvega dueta tako zelo uživala, sva se neskončno veselila naslednjega skupnega projekta.

David: Po zmagi v Ohridu sva z Ines imela takšen zagon, in sva si rekla, da se zdaj ne smeva ustaviti. Jaz sem že imel demo pesmi, okrog katere sva nato začela ustvarjati skupaj z Goranom Šarcem. Vmes nas je ustavila korona, a zdaj je pesem našla svoj čas in publiko.

Videospot sta posnela v Londonu. Zakaj sta ga izbrala?

revija zvezde
Ines Erbus je bila navdušena nad snemanjem v Londonu.

Ines: Ko smo napisali stih »Zovi me bezveze, zovi bilo kad«, sem takoj pomislila na famozno angleško rdečo govorilnico, in že smo iskali karte za London. Vesela sva, da so se nama pridružili tudi prijatelji, saj je bilo snemanje še toliko zabavnejše.

David: London je bila izbira Ines, ona ima ideje glede vizualne podobe in jaz ji le sledim. Šest let sem živel v Angliji, ne v Londonu, a tam imam nečaka in nečakinjo. Britanske ulice so mi domače, Ines in preostali pa so bili čisto navdušeni, ker so bili prvič v Londonu. To njihovo veselje se prav vidi v videospotu, pa tudi moje, ko sem jih videl, kako srečni so.

Se je zgodilo kaj takega, kar si bosta zapomnila?

Ines: Še preden smo začeli snemati prvi kader, me je na glavi presenetilo darilo z neba. Prvič v življenju se mi je na sveže urejeno frizuro podelal golob. In to s prav velikim kupčkom. Brez pretiravanja. Računam na to, da je bilo to za srečo in da bo pesem postala uspešnica.

Pojeta v hrvaščini. Zakaj sta se tako odločila? Sta na Hrvaškem bolj priljubljena kot doma v Sloveniji?

Ines: Vsekakor je Slovenija moj glavni trg, jezik pa mi omogoča, da se ne omejujem samo lokalno. Občasno tudi nastopam pri naših sosedih.

Jan Pintar
Simpatični David Amaro je bil v zakulisju dobro razpoložen.

David: Jaz sem slovenski izvajalec, ki prepeva pesmi v hrvaščini in srbščini. To so pesmi, ustvarjene za slovenski trg, in to počnem v jeziku, ki mi je bližje v ustvarjalnem procesu, to je srbsko in hrvaško. Pojem v vseh jezikih, na Emi sem pel v slovenščini.