Raiven

Pop pevka Raiven živi dve življenji

Eva Jandl
11. 8. 2021, 21.00
Deli članek:

Pevko Raiven poznamo po rožnatih laseh in čudovitem glasu, sicer pa je Sara Briški Cirman, kot je njeno pravo ime, pred kratkim zaključila magistrski študij na Akademiji za glasbo. Se bo v prihodnosti posvetila le operi?

Urša Premik, osebni arhiv
Raiven - Sara Briški Cirman

Raiven pravzaprav živi dve življenji: eno kot pop pevka in eno kot operna pevka, kjer pa se, kot nam je povedala, vidi dolgoročno. Korona ji je sicer prekrižala precej načrtov, a je kljub temu pred kratkim uspešno magistrirala na Akademiji za glasbo. Ker se rada izobražuje, se je odločila za nov študij: psihoterapijo. »Opera me seveda veseli in v njej se vidim na dolgi rok. Pop glasbo bom še naprej ustvarjala zase in projekti, kot sta Popevka in Ema, so nekaj, kar počnem za zabavo, saj mi dajo prostor in priložnost za vizualno izražanje,« pravi Sara, ki trenutno nastopa kot operna pevka.

darja Tisu
Kot prikupno priskutna Old lady je zapela v Bernsteinovi opereti Candide.

OKVIRE SEM SI POSTAVILA SAMA

»Zadnji dve leti je mojo glasbeno pot zaznamovala predvsem klasika. Priznam, da sem bila najprej negotova, kako bom ljudem, ki poslušajo mojo glasbo, ki jo ustvarjam pod umetniškim imenom Raiven, predstavila sebe kot operno pevko. Včasih sem se namreč počutila, kot da vodim dve življenji. Na televiziji sem pevka z roza lasmi, odbitimi 'stajlingi' in hladno podobo. Ko stopim skozi vrata akademije, moram stopiti v drug okvir. Okvir lahko rečem zato, ker večkrat slišim, da je pop glasba svobodnejša in si v njej lahko dovoliš več kot v klasiki. Sama se s tem nikakor več ne morem poistovetiti. Večkrat sem se počutila, kot da me bolj omejujejo okviri, ki sem si jih postavila sama, in ljudje, ki me vidijo samo po televiziji v vlogi pop pevke. Počutila sem se, kot da se od mene pričakuje, da ostanem v predalčku, kamor so me položili – bleščice, samorogi in divje barve. Seveda je tudi to del mene. Predvsem tisti del, ki sem ga ustvarila, ko sem bila stara 18 let in bila prvič na Emi. Vsekakor sem izjemno ponosna na ta košček svojega glasbenega ustvarjanja, ni pa to vse, kar lahko ponudim,« je še povedala pevka, ki je v zadnjih dneh večkrat navdušila s svojim angelskim glasom na koncertih na prostem.

revija zvezde
Magistrirala je na Akademiji za glasbo, njen nov študij pa je psihoterapija.

osebni arhiv
Krasi jo mnogo tetovaž, njeni lasje so zdaj krajši in naravne barve.