Preganja ga preteklost

Princu Andrewu teče voda v grlo, končalo bi se lahko zelo slabo

J.P.
11. 8. 2021, 06.47
Posodobljeno: 12. 8. 2021, 08.32
Deli članek:

Kako dolgo se bo še lahko skrival za bogastvom in zidovi palače?

Profimedia
Princ Andrew

Profimedia
Virginia Guiffre

Odvetniki Virginie Giuffre so včeraj na zveznem sodišču na Manhattnu v New Yorku vložili civilno tožbo proti britanskemu princu Andrewu zaradi spolnih napadov in zlorab, ko je bila stara 17 let. Andrew je že večkrat zanikal, da bi imel z Giuffrejevo spolne odnose. Tožba zahteva nedoločeno vsoto denarne odškodnine. Danes 38-letna Giuffrejeva trdi, da so jo v spolne odnose s princem Andrewom prisilili z grožnjami. Spolne odnose s princem naj bi imela v stanovanju Ghislaine Maxwell v Londonu, v graščini milijarderja Jeffreyja Epsteina v New Yorku in na njegovem zasebnem otoku na Ameriških Deviških otokih.

Tožba je vložena po newyorškem zakonu o otroških žrtvah spolnega nasilja iz leta 2019, ki je ukinilo zastaranje kaznivega dejanja spolne zlorabe mladoletne osebe.

Zvezni tožilci Manhattna so že formalno zaprosili za pogovor s princem Andrewom, ki pa se ne odziva.

Privzeta sodba

Giuffrejeva je bila ena od žrtev milijarderja Jeffreyja Epsteina, ki je po aretaciji avgusta 2019 storil samomor.

Odvetnik Giuffrove David Boies je prepričan, da se vojvoda yorški ne more skrivati za bogastvom in zidovi palače. Kaj se je zgodilo, bi morala po njegovem mnenju odločiti porota. Dejal je še, da je njegova varovanka zadevo skušala rešiti po vsaki mogoči poti, zdaj pa ji ni preostalo drugega, kot da svoje dokaze pokaže na sodišču. Ob tem je princa Andrewa posvaril, da bi bilo zanj zelo slabo, če bi se odločil, da ignorira sodni postopek. Če se Andrew ne bi pojavil na sodišču, bi to lahko privzeto odločilo v korist tožnice.

Sodni postopek v New Yorku bo stekel, tudi če vojvoda in njegovi pravni zastopniki v njem ne bodo sodelovali. Izročitev v tem primeru ni možnost, saj velja le za kazenske obtožbe, ne pa tudi za civilne tožbe.