Prevarani in nezaščiteni

Škandal: Medicinska sestra naj bi tisočim namesto cepiva vbrizgala fiziološko raztopino

S.R.
11. 8. 2021, 20.56
Posodobljeno: 11. 8. 2021, 21.11
Deli članek:

V Nemčiji odmeva škandal, ki naj bi ga zakuhala 40-letna medicinska sestra v mestu Schortens v zvezni deželi Spodnja Saška.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po poročanju regionalne televizije NDR gre za veliko nasprotnico cepljenja, ki naj bi več kot 8500 ljudi namesto s cepivom cepila s fiziološko raztopino. Natančneje, gre za kar 8557 oseb, ki so po navedbah nemške policije morda nezaščiteni, čeprav so se za cepljenje odločili. Vse so že povabili na ponovno cepljenje, a zaenkrat ni znano, ali se je kateri med njimi, misleč, da je vsaj razmeroma varen, z novim koronavirusom pozneje okužil. Da je tragedija še večja, se je to dogajalo med 5. marcem in 20. aprilom, ko so cepili večinoma osebe, starejše od 70 let, negovalce, vzgojitelje, zdravnike inzaposlene v hospicih. Ker so podatki anonimizirani, zaenkrat tudi še ni znano, ali je kateri med njimi zaradi covida-19 pozneje celo umrl.

Prav tako še ni jasno, koliko od 8557 oseb je dejansko prejelo fiziološko raztopino. »Dejstvo je, da ne vemo, koliko med njimi jih je necepljenih oziroma delno cepljenih,« je včeraj dejal vodja kriznega štaba na Spodnjem Saškem Heiger Scholz. 40-letnica se sicer brani z molkom in s policijo ne sodeluje. Tiskovna predstavnica policije Janina Schäfer je medtem danes sporočila, da bodo zaslišali dodatne priče, saj celotnega obsega škandala še ne poznajo. Začelo se je sicer z zgolj šestimi primeri, osebami, ki bi morale biti 21. aprila cepljene s cepivom Pfizer/BioNTech, a so prejele fiziološko raztopino. Medicinska sestra se je takrat branila, da se ji je po nesreči razbila ampula s cepivom in da iz sramu o tem ni želela obvestiti vodje cepilnega mesta. Policija je 40-letnico takrat spustila na prostost, a se je število primerov po zaslišanju drugih prič in nadaljnji preiskavi samo še povečevalo. Policija je hkrati ugotovila, da je osumljenka na družabnih omrežjih delila objave s proticepilsko vsebino, zaradi česar je preiskavo nato prevzela posebna preiskovalna komisija, ki se ukvarja s politično motiviranimi kaznivimi dejanji in zločini.

Odvetniki 40-letnice sicer zavračajo, da bi v ozadju njenega ravnanja stal politični motiv, in trdijo, da je 21. aprila šlo za enkratni dogodek, preostali, ki so se cepili pred tem datumom, pa da so prejeli cepivo. 40-letnico so po tem dogodkom sicer odpustili. V kriznem štabu so že odločili, da bodo vseh 8557 oseb znova cepili, pri čemer so poudarili, da je cepljenje varno tudi za tiste, ki so morda v resnici prejeli cepivo. Na vnovično cepljenje se jih je doslej prijavilo približno 2000.