V Afriki

Princ Harry povsem v senci sina in soproge

S.N.Č.
27. 9. 2019, 20.28
Deli članek:

Na turneji po Afriki, na kateri so že četrti od desetih predvidenih dni britanski kronski princ Harry, njegova soproga Meghan Markle in njun dojenček Archie, se zdi, kot da je glava družine le stranski igralec.

Profimedia
Raznežena in ponosna mamica Meghan s svojim sinom

Vsa pozornost medijev in gostov na številnih srečanjih, ki jih ima kraljevski par, je namenjena Meghan ali sinčku ali pa obema skupaj.

Resda so mamice in dojenčki vedno magnet za medije, a princ Harry za Afričane pač ni kar nekdo, temveč človek, ki se v bistvu že vse svoje življenje zavzema za boljše življenje prebivalcev črnega kontinenta ter za zaščito rastlinskega in živalskega sveta.

Navsezadnje je tudi sin princese Diane, ki je Afriko obiskovala večkrat na leto in pomagala ženskam pri zavzemanju za njihove pravice ter različnim afriškim dobrodelnim organizacijam donirala tudi velikanske zneske.

Profimedia
Celo nadškof, ki obiske zelo redko sprejema, je malemu Archieju naklonil poljub.

PRVI URADNI OBISK

Kako Meghan in Archie vso pozornost prevzameta nase, se je najbolje pokazalo na obisku pri južnoafriškem borcu proti apartheidu, nadškofu Desmondu Tutuju, kjer se je kraljevskima zakoncema prvič pridružil sin; to je bil v bistvu prvi Archiejev javni uradni nastop.

Mamica je sinka ves čas držala v naročju, se igrala z njim – v igro pa je kaj hitro padel tudi Nobelov nagrajenec za mir Tutu, ki je dojenčka razneženo poljubil tako ob prihodu kot potem, ko se je poslavljal od njega.

Profimedia
Mali princ Archie je na turneji vsekakor najbolj zaželen kraljevi gost.

Znano je, da Tutu in njegova soproga Leah le redko privolita v uradno srečanje s komerkoli, zato je bil sprejem z britanskim vojvodo in vojvodinjo redek privilegij. O temi pogovorov sicer v javnost ni pricurljalo skorajda nič, fotografij malega Archijea pa je nešteto.

NADALJEVANJE

Dan po obisku pri nadškofu sta imela Harry in Meghan ločene obveznosti. On je kot svetovno znan aktivist za zaščito narave v rezervatu Chobe v Bocvani pomagal pri saditvi in presajanju dreves ter se srečal s predstavniki organizacij, ki za pogozdovanje skrbijo. Med sogovorniki so bili predstavniki vseh generacij in princ jim je z velikim navdušenjem prisluhnil, z najmlajšimi pa spregovoril tudi nekaj besed »na štiri oči«, kot se je pošalil, ko se je odmaknil od skupine in poklepetal z nekaj dečki.

Medtem ko je Harry zasajal drevesa, je njegova soproga preživela dan na sedežu mednarodne neprofitne organizacije Mother2mothers, ki je namenjena preprečevanju prenosa virusa HIV z matere na otroka. Predstavnice organizacije, ki so na srečanje prišle v spremstvu otrok, so bile nad vojvodinjino nežnostjo in iskreno skrbjo za mamice vsega sveta in otroke tako ganjene, da so potočile tudi nekaj solz, Meghan pa poimenovale dobri angel.

Profimedia
Harry v Afriki trdo dela, a je malodane neopažen.

Seveda pa so tudi izrazile obžalovanje, da s seboj ni imela Archieja, dečka, ki je po njihovih besedah najsrečnejši otrok na svetu, ker ima najboljšo mamo na svetu …

ZANIMIVOST

Princ Harry in Meghan Markle sta se že pred sinovim rojstvom določila, da nobenega od svojih otrok ne bosta postavila v vrsto za prestol, kar je seveda pomenilo, da nihče od njih ne bo imel kraljevskih titul. Njun prvorojenec je tako preprosto Archie Harrison Mountbatten-Windsor, a so ga v Afriki že spontano preimenovali v Malega princa.