Niki Lauda

Nujna operacija: Življenje legendarnega dirkača visi na nitki

S.R.
3. 8. 2018, 07.45
Posodobljeno: 3. 8. 2018, 09.26
Deli članek:

Trikratnemu prvaku formule 1 Nikiju Laudi so dostavili nova pljuča.

Profimedia
Lauda se je trikrat veselil naslova svetovnega prvaka v formuli 1.

69-letni legendarni avstrijski dirkač, ki je trpel za »hudo boleznijo pljuč,« je v splošni bolnišnici na Dunaju le dočakal presaditev.

Niki Lauda je moral prejšnji teden zaradi okužbe pljuč skrajšati svoje počitnikovanje na Ibizi. Zaradi oslabitve imunskega sistema je nekaj dni preživel na enoti za intenzivno nego, vendar je v naslednjih nekaj dneh dobro okreval, poročajo avstrijski mediji. V torek naj bi nato prišlo do dramatičnega obrata, njegovo zdravje pa naj bi se drastično poslabšalo. Njegovo življenje je viselo na nitki, presaditev pljuč je bila nujna. V sredo je v dunajsko bolnišnico prispel organ darovalca iz tujine, Laudo pa so operirali včeraj zjutraj. »Presaditev je bila uspešna,« so včeraj zvečer v izjavi za javnost navedli v bolnišnici. Zdravstveno stanje nekdanjega dirkača naj bi bilo stabilno, zdaj pa bo treba počakati, ali bo njegovo telo organ sprejelo.

Lauda je veliko nagrado formule ena osvojil leta 1957, 1977 in 1984, dirkal pa je za ekipi Ferrarija in McLarena. Njegovo kariero je zaznamovala huda nesreča leta 1976 na nemškem dirkališču v Nürburgringu, kljub grozljivim opeklinam pa se je za volan vrnil že po komaj šestih tednih.