Evrovizija

Zelo nenavadna želja britanskega princa

Sonči Nered Čebašek/Novice Svet24
29. 6. 2018, 20.40
Deli članek:

V Izraelu je princ William opravil vse, kar je po uradni dolžnosti moral … In še malo več.

Reuters
Petindvajsetletna pevka ima za srečanje s princem samo en opis: »Bilo je izjemno.«

Prvi uradni obisk člana britanske kraljeve družine v Izraelu in Palestini od leta 1948, ki poteka v teh dneh, ima seveda zgodovinski pomen.

Netta: »Pogovarjala sva se, kako lahko s pozitivnostjo in zgledi spodbudimo pozitivne spremembe.«

V imenu kraljice Elizabete je na Bližnji vzhod odpotoval princ William. Najprej se je v Jordaniji srečal s tamkajšnjim kronskim princem Al Huseinom bin Abdulahom II., s katerim sta si skupaj ogledala znamenitosti in celo posnetek nogometne tekme, ter se že po dveh dneh odpravil na zahtevnejši in daljši del svoje turneje.

VSE NUJNO

V Izraelu je princa čakalo več uradnih zadolžitev. Na daljšem pogovoru in kosilu se je zadržal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, nato pa obiskal Svetovni center spomina na holokavst in položil venec v spomin na padle med drugo svetovno vojno.

Kot se spodobi, si je princ ogledal zgodovinske predele Jeruzalema – od Zidu objokovanja do Oljske gore, s katere je najlepši pogled na zlati Davidov tempelj.

S cerkvenimi veljaki se je napotil tudi na grob svoje prababice, princese Alice, in nanj položil cvetje.

Reuters
Princ in pevka sta se po ulicah Tel Aviva sprehajala več kot uro.

Prinčeva želja je bila za vse presenečenje, saj nihče ni vedel, da sploh pozna Evrovizijo.

Do tu je bilo vse, kot bi moralo biti – ne glede na člana kraljeve družine, ki je na obisku v Sveti deželi. A princ William je tik pred odhodom organizatorjem poti sporočil, da se v Izraelu želi srečati tudi s kontroverzno zmagovalko letošnje Evrovizije Netto Barzilai.

PO ŽELJI

Princu so seveda ustregli in mu v Tel Avivu za druženje z Netto odmerili kar uro in pol. Princ in pevka sta se tako sproščeno sprehodila po ulicah, veselo klepetala in si na stojnici ob cesti privoščila tudi gazoz, lokalno gazirano pijačo.

A čeprav je bilo morda videti, kot da nasmejana Netta in William morda celo stresata šale, temu še zdaleč ni bilo tako. Njun pogovor je tekel okoli svetovne problematike, ki je obema blizu: duševno zdravje in sprejemanje drugačnosti. Princ je skupaj z ženo Kate in bratom Harryjem pokrovitelj več deset organizacij, ki jim je edina skrb mentalno zdravje ljudi, o sprejemanju drugačnosti pa govori tudi pesem, s katero je Netta prepričala evropsko občinstvo in na Pesmi Evrovizije 2018 zmagala.