VURBERK

Zmaji v Dvor, v Novo Cerkev in na Koroško

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
29. 6. 2018, 21.13
Deli članek:

V Vurberku je bilo pestro. Sceno, ki jo je pripravil mojster tega dela Jože Napotnik, so postavljali dan prej še v sončnem in vročem dnevu, naslednji dan pa jih niso ustavili niti močni nalivi in veter.

Gabrijel Toplak
Ansambel Boršt: poleg zlatega zmaja so za izvedbo prejeli še plaketo Lojzeta Slaka.
Medijska pokrovitelja festivala, ki je bil prvič organiziran leta 1992 in je bil na grajskem dvorišču, sta od lani radio in televizija Veseljak

TV Veseljak
Maja Oderlap

Grajsko dvorišče je gostilo 13 ansamblov, ki so na izboru v Podnanosu dobili »vstopnico« za 27. festival narodnozabavne glasbe. Javna generalka popoldne je minila v spremenljivem vremenu, ob 20. uri pa so fanfare v suhem vremenu vendarle naznanile začetek tega najprestižnejšega festivala v državi, ki sta ga že drugo leto povezovala Maja Oderlap in Klemen Bunderla.

Ljubitelji domače glasbe, ki so skoraj povsem napolnili amfiteater, so lahko spremljali in občudovali ansamble Pvaninski abuhi z Raven na Koroškem, Opoj iz Gornje Radgone, Primož in Dobrovoljci s Ptuja, Zadetek iz Pesnice pri Mariboru, Stop iz Loč pri Poljčanah, Frajerke iz Šmarij pri Jelšah, Boršt iz Dvora pri Žužemberku, Blaža Hutevca iz Novega mesta, Vžig iz Radeč, Hozentregarje iz Selc pri Železnikih, Klateže iz Nove Cerkve, Vesele Savinjčane iz Braslovč in ansambel Jelen iz Cerknice. Nastopajoči so zaigrali dve skladbi; prvo iz zapuščine Lojzeta Slaka, drugo pa tekmovalno in prvič izvajano (tako glasba kot besedilo).

Gabrijel Toplak
»Grajsko« sceno je uredil Jože Napotnik.

NAGRADE ZA NAJBOLJŠE

Zlati zmaj, najvišje festivalsko priznanje (seštevek točk strokovne žirije, žirije radijskih postaj in občinstva), je romal k ansamblu Boršt, ki je za izvedbo prejel še plaketo Lojzeta Slaka. Srebrnega zmaja in plaketo Jožeta Šifrarja za najboljšo večglasno vokalno izvedbo je dobil ansambel Klateži, z bronastim zmajem so se okitili Pvaninski abuhi, ki so prejeli še nagrado za najboljšo skladbo po izboru radijskih postaj Slovenije; kar 13 jih je sodelovalo. Nagrado občinstva je prejel ansambel Jelen, najvišjo nagrado za besedilo v izvedbi ansambla Vžig, za pesem Sine moj, oprosti mi, je prejel avtor Bernard Miklavc.

Gabrijel Toplak
Gledalci so, tako kot je to že tradicija, dodobra napolnili tribune

Gabrijel Toplak
Nastop mladih glasbenikov je ocenjevalo tudi občinstvo.