Panonski mornar

Balašević uživa, dela in življenje zajema z veliko žlico

Andreja Comino / Novice Svet24
10. 5. 2018, 21.30
Deli članek:

Kantavtor, pesnik, pisatelj, igralec in režiser Đorđe Balašević je zelo priljubljen tudi na sončni strani Alp.

Mediaspeed
Balaševiću občinstvo je iz roke.

V 40-letni karieri je do danes izdal že 15 albumov. Letos praznuje 65. rojstni dan, vendar se zdi, da mu razen sive brade in malce zaobljenega trebuha čas ne pride do živega. Ostaja zvest sebi in svojemu slogu. »Pred navalom narodne glasbe sem se umaknil v utrjene gradove,« pravi o tem, kako se izogiba »turbo folk glasbi«, ki mu ni pri srcu. 

Njegovi oboževalci znajo vse njegove uspešnice na pamet, veliko manj pa vedo o njegovi zasebnosti. Že skoraj štiri desetletja ljubi drobno Olivero, ki jo kliče Olja, ki ga je osrečila s hčerkama in sinom.

Đorđe Balašević, ki je odraščal v Novem Sadu, poezijo pa je začel pisati že v osnovni šoli, že od mladih nog kličejo Panonski mornar. Začetek njegove glasbene kariere sega v leto 1977, ko je postal član glasbene skupine Žetva. Pred začetkom samostojne kariere leta 1982 je bil tudi član skupine Rani mraz, s katero je leta 1978 nastopil na festivalu v Opatiji. Takrat je v skupini nastopal tudi Bora Đorđević, ki jo je kmalu zatem zapustil in ustanovil Ribljo Čorbo. Leta 1979 je Balašević kot član skupine Rani mraz zmagal na splitskem festivalu s pesmijo Panonski mornar. V tem obdobju je sodeloval kot tekstopisec tudi z Zdravkom Čolićem in skupino Srebrna Krila. Daljnega leta 1982 je zapustil skupino in se posvetil samostojni glasbeni karieri. Istega leta je izdal album Pub in se podal na jugoslovansko turnejo ...

Mediaspeed
V Sloveniji ima veliko prijateljev. Med njimi je tudi Vladimir Rukavina - Gogo.

Velika ljubezen Olja

Đorđe z lahkoto napolni katerokoli dvorano na prostoru nekdanje skupne države. Samo lani je napolnil največje. Tudi na slovenskih odrih ga pogosto videvamo, nazadnje lani v razprodanih Križankah. Na dan mladosti se bo prvič lotil velikega izziva – osvojitve dvorane Stožice. Še pred tem pa bo predstavil svojo novo knjigo, ki je na željo in veliko veselje oboževalcev iz Slovenije prevedena v slovenščino. V njej je spregovoril o svoji mladosti, pa tudi o tem, kako je ob pol enih ponoči na novosadski trdnjavi zasnubil svojo ženo Olivero, s katero sta skupaj že skoraj 40 let.