POROKA

Največja policijska akcija v polnem teku

S.N.Č./Novice Svet24
13. 4. 2018, 15.20
Deli članek:

Poroka princa Harryja je britansko policijo postavila pred največji izziv vseh časov.

Profimedia
Meghan in Harry

Windsorski grad je bil za kraljevsko poroko 19. maja izbran premišljeno in v dogovoru z britansko policijo, obveščevalno službo in drugimi varnostnimi silami.

Strokovnjaki so se namreč strinjali, da bo na malce odmaknjeni lokaciji za varnost veliko lažje poskrbeti kot na tradicionalnem mestu sklepanja zakonskih zvez kraljevskih parov na malce odmaknjeni lokaciji – v Westminstrski katedrali, ki stoji v središču Londona. 

Profimedia
London je že ves okrašen in preplavljen s spominki na poročni dan Harryja in Meghan.

Različni ukrepi

A potem ko so s postaje okrožne londonske policije Thames Valley, kjer stoji Windsorski grad, pred mesecem dni sporočili, da bodo ukrepi izjemno zahtevni, ker pričakujejo več kot 100 tisoč ljudi, je bilo jasno, da bo policijska operacija zagotavljanja varnosti največja v njihovi zgodovini.

In če sodimo po najnovejših podatkih, ki predvidevajo, da bo število tistih, ki bodo v London prišli zaradi poroke, okoli 120 tisoč, bodo razsežnosti resnično presegle vsa pričakovanja.

Tokrat ne gre le za strah pred izgredi in seveda morebitnimi teroristi – s tem namenom bodo okrepljene policijske enote postavile blokade več deset ulic, patruljirali bodo tudi na vseh avtobusnih postajah, peronih in tudi vlakih, vključno z oboroženimi policisti pa bodo na terenu tudi policijski psi in helikopterji.

Ti načrti so že do polnosti izdelani, a tudi terensko delo že poteka. Sestavili so posebno policijsko enoto, ki nadzoruje več kot 150 zalezovalcev Harryja in Meghan. Nekatere so že, druge pa še bodo obiskali na domu skupaj z zdravstvenim osebjem, in če bi zaradi duševnih težav predstavljali nevarnost, jih bodo nekaj dni pred poroko celo priprli.