Nenavadne zahteve

Politiki in darila na poroki niso zaželeni

S.N.Č./Novice Svet24
12. 4. 2018, 21.01
Deli članek:

Poroka desetletja se približuje in iz dneva v dan je znanih več podrobnosti o dogodku 19. maja. Ženin in nevesta pa z vsakim novim razkritjem podrobnosti poročnega dogajanja presenetita.

Profimedia
Kraljevska zaročenca politikov nista povabila na poroko, a jo bo na njuno željo od blizu lahko spremljalo 1200 »navadnih ljudi«.

A z zadnjima dvema novostma o njunih poročnih željah in zahtevah sta mladoporočenca prav šokirala.

Britanski princ Harry in ameriška igralka Meghan Markle sta se namreč odrekla darilom in gostom, ki so kakorkoli povezani s politiko.

DOBRODELNOST

Namesto daril Harry in Meghan želita, da vsi, ki jima želijo karkoli kupiti, denar namenijo dobrodelnim organizacijam. Tako bi imeli od njune poroke korist tudi tisti, ki pomoč najbolj potrebujejo. 

Vir z dvora: »Princ Harry si v nasprotju z Williamom lahko privošči svoje muhe, saj ni neposredni dedič prestola.« 

»Princ Harry in Meghan Markle sta neverjetno hvaležna za vso dobroto, ki jo prejemata, vse odkar sta oznanila zaroko, in želita, da imajo od tega korist številni ljudje. Par tako naproša, da vsi, ki so ju želeli ob poroki obdariti, denar namenijo dobrodelnosti. Osebno sta izbrala sedem organizacij, za katere želita, da jih ljudje podprejo, in ki izkazujejo tudi njune skupne vrednote,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Harry in Meghan sta izbrala naslednje organizacije: CHIVA, ki skrbi za otroke, okužene z virusom HIV; Crisis, ki skrbi za brezdomce; fundacijo Myna Mahila, ki si prizadeva za večjo enakopravnost žensk v Indiji; Scotty's Little Soldiers, ki podpira otroke vojakov in otroke, ki so svoje starše izgubili zaradi služenja državi; StreetGames​, ki želi s pomočjo športa izboljšati življenje na ulicah Velike Britanije, Surferje proti odpadkom, organizacijo, ki navdihuje, združuje in pooblašča skupnosti, da ukrepajo za zaščito oceanov, plaž, valov in živali, ter organizacijo The Wilderness, ki promovira prednosti in dobrobiti divje narave.

Princ William je moral na poroko povabiti vse svetovne voditelje, njegov mlajši brat ni povabil nobenega.

SVATJE

Glede povabljenih na poroko je najprej odjeknila novica, da med njimi ni britanske premierke Therese May. Nato se je razvedelo še, da je brez vabila ostal ameriški predsednik Donald Trump, kar niti ni veliko presenečenje, saj je znano, da se z njegovimi političnimi načeli ženin in nevesta ne strinjata. Toliko bolj pa je šokiralo, da med svati ne bo Trumpovega predhodnika Baracka Obame in njegove žene Michelle, ki z britansko kraljevo družino gojita celo prijateljske odnose.

Sporočilo o tej odločitvi je iz Kensingtonske palače sicer prišlo, a v zelo skopi obliki: »Odločeno je, da uradni seznam političnih voditeljev za poroko princa Harryja in gospodične Markle ni potreben. Izpeljan je bil posvet z vlado njenega visočanstva, odločitev pa je nato sprejela palača.«