Festival popevka

FOTO: Nuški so ponagajale hlače, Alexu pa jezik

Teja Pelko
19. 4. 2017, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Za nami je 55. izbor za žlahtno popevko. Nastopajoči so se ta dan na prizorišču zbrali že v zgodnjih popoldanskih urah, saj jih je pred nastopom najprej čakala generalka.

Marko Vavpotič / M24.si
Zmagovalna četverica: Aleš Avbelj, Nuška Drašček, Anja Rupel in Aleš Klinar.

Povabljenci pa so prišli v večernih urah. Najprej na sprejem pred izborom, po njem pa še na pogostitev, ki so se je udeležili tudi finalisti. Še posebno prešerno je bila – razumljivo – razpoložena slavljenka večera. 

Draščkova zmage ni pričakovala 

»Občutki so krasni. Fino je. Zelo lepo. Nisem sicer še čisto dojela vsega. Vse skupaj se je namreč zgodilo tako hitro,« nam je povedala Nuška in dodala, da zmage res ni pričakovala, je je pa resnično vesela. »Na tekmovanja nikoli ne grem z nekimi pričakovanji. Zmage si seveda želim, kdo si je pa ne, a nimam pričakovanj, saj zmaga ni odvisna od mene. Od mene je odvisen samo moj nastop in to je edino, na kar se moram skoncentrirati in na kar se lahko skoncentriram. Vedno želim to narediti čim boljše in se kar najbolj potrudim. Danes je bilo super. Vse je krasno potekalo. Super prizorišče. Veliko prizorišče. Lepo je bilo videti toliko publike. Peti pred takšno množico, pa še z orkestrom, je en čisto poseben občutek,« je opisala Nuška, ki se je tokrat na omenjenem festivalu predstavila drugič, obakrat pa s hitro skladbo. Če je svoj nastop izpeljala brezhibno, pa je imela kar nekaj težav z garderobo. V njej ji je bilo namreč zaradi luči zelo vroče. Na generalki je ugotovila tudi, da so se ji začele raztegovati hlače in delati »baloni«, zato je odšla domov in si za finalni nastop nadela druge, sicer lepi čevlji pa so se izkazali za precej neudobne. 

Marko Vavpotič / M24.si
Pevec Slavko Ivančič, direktorica Televizije Slovenija Ljerka Bizilj in glasbenik Jože Potrebuješ z ženo Andrejo.

Potrebuješ bi odločitev o popevki prepustil gledalcem 

Čeprav so festivali dobra promocija za glasbenike, pa Čukov tam ne boste videli. Zdi se jim namreč, da so za to drugi primernejši in da je fino, da na ta način pridejo do izraza mlajši. 

Prireditve se je udeležil tudi glasbenik Jože Potrebuješ. Zmagovalna skladba se mu je zdela luštna. »Je izstopala, ker je bila precej bolj energična od drugih. Nuški seveda zmago privoščim, prav tako avtorskemu paru Alešu Klinarju in Anji Rupel. Se mi pa zdi škoda, da niso, ker je pesmi za finale že izbrala komisija in so bile vse dobre, dali vseh na glasovanje,« je dejal, sicer pa mu je bila najbolj všeč pesem Alexa Volaska Nad Ljubljano se dani. 

Marko Vavpotič / M24.si
Anja Baš, Gašper Rifelj in Renata Mohorič.

Na popevki smo verjetno zadnjič slišali Volaska

Alex se je za prijavo na festival odločil, ker je imel skladbo, za katero se mu je zdelo, da potrebuje simfonični aranžma, da bo res prišla do izraza. »Mislim, da sem se odločil prav. Prvič v življenju sem bil tudi zelo zadovoljen s svojim finalnim nastopom. To pa je pravzaprav edino, kar je pomembno. Med generalko sicer ni šlo vse tako gladko. Moja skladba ima v refrenih veliko -p-jev. Med generalko sem imel en tak -p-moment. Ta mi je tako butnil v glavo, da dve sekundi sploh nisem slišal komada,« nam je razkril glasbenik.

Čeprav ga strokovna komisija ni izbrala za superfinalista, ni bil preveč razočaran. »Mislim, da je bila to dobra izkušnja. Popevka je dala nove popevke in gremo dalje,« nam je dejal Alex. Zmagovalna skladba se mu sicer zdi dobra, ker je vesela, pogreša pa en detajl, ki bi ji dal tisto zimzeleno vrednost, ki jo popevka po njegovem mnenju potrebuje. Alex se je na omenjenem festivalu tokrat predstavil drugič in verjetno kot izvajalec tudi zadnjič. »Ko daš enkrat vsa ta čustva iz sebe in se izžameš, je to to. Festivali so dobra priložnost, da se pokažeš, in jaz sem to storil. Zdaj pa se bom posvetil svoji tretji plošči,« nam je še zaupal glasbenik.

Marko Vavpotič / M24.si
Alex si bo svoj nastop doma ogledal ob kozarčku vina.