Neusmiljene škotske mušice

FOTO: Leto v raju ali kako je propadel poskus resničnostnega šova

S.R.
24. 3. 2017, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Klavrn konec je dočakal resničnostni šov Eden (Raj), saj so odročen dom v Škotskem višavju zapustili še zadnji udeleženci.

Channel 4
Škotsko višavje je bilo prenaporno za več kot polovico tekmovalcev.

V resničnostnem šovu Eden ali Raj, "prelomnem" projektu televizijske hiše Channel 4, se je 23 neznancev podalo na boj za preživetje v odročen predel škotskega višavja, kjer so bili odrezani od sveta in prepuščeni sami sebi.

Številni od 13 tekmovalcev, ki so Raj zapustili predčasno, so dejali, da preprosto niso prenesli neusmiljenih škotskih mušic.

Projekt so zasnovali kot kombinacijo resničnostnega šova in sociološkega eksperimenta. Vendar se je podobno kot v biblični zgodbi o raju izkazalo, da je skušnjava prevelika. Skupino so jadrno razdvojili spolnost, ljubosumje, lakota in prepiri. Več kot polovica tekmovalcev je raj zapustila predčasno. Ker niso bili sposobni »živeti od zemlje«, so začeli tihotapiti nezdravo hrano in alkohol.

Lokalno prebivalstvo na polotoku Ardnamurchan, kjer je šov potekal, še vedno upa, da bo Raj nekega dne spodbudil turizem v njihovih krajih.

Namesto, da bi postali zvezdniki in bi se za njihov podpis prepirali agentje, je deset zadnjih tekmovalcev, ki so se prebili skozi 12-mesečno bivanje, spoznalo, da so bile na televizijskih zaslonih prikazane zgolj štiri epizode tega šova, pri čemer je bila zadnja predvajana pred daljnimi sedmimi meseci.

»Območje je zapustila še zadnja deseterica. Na koncu je bilo vse skupaj že popolnoma smešno. Nekateri od tekmovalcev so bili opaženi celo pri zobozdravniku v naselju Fort William, saj so si zaradi prehranjevanja s piščančjo krmo poškodovali zobe,« je v sredo dejala lokalna prebivalka Maria Macpherson.

Konec projekta je v sredo potrdila tudi predstavnica televizijske hiše Channel 4, ki pa je dejala, da bo celoten šov le ugledal televizijske zaslone, vendar datumi predvajanja zaenkrat še niso znani.